Bijna 200 veehouders bereiden proces voor tegen Royal Bel Leerdammer

Dat bedrag is gebaseerd op het standpunt dat Bel Leerdammer aan de melkveehouders een lagere prijs heeft betaald dan de prijs die zij met hen had afgesproken.
Onjuiste berekeningen
In de periode van 2010 tot en met 2015 heeft Bel Leerdammer een melkprijspolitiek gehanteerd waarbij de hoogte van de melkprijzen is gebaseerd op het gewogen gemiddelde van de melkprijzen van vier zuivel verwerkende organisaties. Volgens een ingesteld onderzoek heeft Bel Leerdammer elk jaar een te lage prijs betaald die oploopt van € 0,25 in 2010 tot € 2,80 in 2015 (per 100 kg. geleverde melk). Het verschil volgt uit een namens de melkveehouders gemaakte berekening, gebaseerd op de jaarlijks door de vier referentiebedrijven uitbetaalde melkprijzen en verwerkte hoeveelheden.
'Marktontwikkelingen'
Sinds 1 januari 2016 heeft Bel Leerdammer haar melkprijspolitiek gewijzigd. Vanaf dat moment wordt de hoogte van de melkprijs (onder meer) gebaseerd op de eiwit- en vetgehaltes van de melk, waarvan de prijs per kilogram wordt vastgesteld op basis van de ‘ontwikkelingen in de markt’. Die ‘marktontwikkelingen’ als referentiekader bieden de melkveehouders nauwelijks of geen houvast. Bel Leerdammer is bij herhaling door de melkveehouders op betaling van achterstallig melkgeld aangesproken. Op brieven wordt niet inhoudelijk gereageerd. Hoewel er geen bezwaar wordt gemaakt tegen de vorderingen en de berekeningen wordt het achterstallige melkgeld volgens mr. Te Biesebeek zonder opgaaf van redenen niet betaald.
Aansluiten bij collectief
De advocaat van de kleine 200 melkveehouders bereidt nu een rechtsgang voor. In afwachting daarvan wordt er wel voor gezorgd dat de aanspraken juridisch gezien niet verjaren. Melkveehouders die leveren (of hebben geleverd) aan Bel Leerdammer en zich bij het collectief willen voegen kunnen zich aanmelden met een e-mail naar Te Biesebeek Advocaten (info@tebiesebeek.nl).
Tekst: Lauk Bouhuijzen
Beeld: Leerdammer