Succesvolle Groninger windmolen niet toegestaan in Friesland

Tot mei van dit jaar werden op het Friese platteland in het geheel geen vergunningen meer afgegeven voor het plaatsen van nieuwe solitaire windmolens. Gedeputeerde Staten besloten toen tot een verruiming van de regelgeving, waarna turbines met een hoogte tot tien meter wel in het buitengebied mogen worden neergezet. Volgens LTO Noord leverde deze versoepeling boeren niets op: de stroomopbrengst van een dergelijk kleine molen zou niet in verhouding staan tot de investering.
Natuurlijke uitstraling
De lobby van LTO Noord, die wordt ondersteund door de welstandsorganisatie Hûs en Hiem en energiecoöperaties, probeert het mogelijk te maken om de 21 meter hoge turbines van het Groninger bedrijf E.A.Z. Wind in Hoogezand ook in Friesland te kunnen bouwen. Deze windturbines hebben wieken en een staart van larikshout en hebben hierdoor een meer natuurlijke uitstraling dan windmolens die geheel van metaal zijn gemaakt.
Honderdste molen
De houten windmolen is op het Groninger platteland een groot succes. Op één molen na, die in Drenthe is gebouwd, heeft E.A.Z. Wind in korte tijd vele tientallen turbines geplaatst in de provincie Groningen. Op een aantal boerenerven staat meer dan één molen. Elke turbine kost 42.500 euro (inclusief plaatsing) en produceert jaarlijks 35.000 kWh. Binnenkort wordt de honderdste houten windmolen in Groningen op feestelijke wijze opgeleverd.
Tekst: Ina Kooistra-Vogel
Beeld: E.A.Z. Wind