NMV verwacht extreme melkprijsstijging

Daarbij verwijst de vakbond naar een zinsnede in het nieuwe regeertakkoord waarbij de regeringspartijen willen dat de ‘Autoriteit Consument en Markt’(ACM) erop toe gaat zien dat boeren hogere prijzen ontvangen van afnemers die bovenwettelijke eisen ten aanzien van bijvoorbeeld duurzaamheid of dierenwelzijn stellen.
De NMV zegt te betreuren dat er beperkingen worden opgelegd wegens een volgens FrieslandCampina (en andere zuivelbedrijven, red.) maatschappelijke wens, die niets met melkkwaliteit van doen heeft. Volgens de organisatie lijken de zuivelbedrijven het steeds normaler te vinden om zaken op te pakken, waar zij aanvankelijk niet verantwoordelijk voor waren. „Alle extra maatregelen die nu aan melkveehouders worden opgelegd, zijn onverteerbaar, aangezien we nu nog midden in een onzekere periode zitten die betrekking heeft op fosfaatrechten, recent een slechte melkprijs hebben gehad en geen ontwikkelingsmogelijkheden hadden de afgelopen jaren.”
‘Nuance nodig’
Volgens de vakbond wordt bij de aanbindstal de nadruk op een vermeend negatief aspect gelegd. Juist dit zijn de stallen met een lagere ammoniakemissie, weinig klauwproblemen en een laag uitvalpercentage onder de koeien. Onder de melkveehouders met een grupstal is het aandeel weidegang bovendien hoog en omdat er op stal geen rangordebepaling plaatsvindt, is er ook veel rust in de stal, stelt de NMV. De organisatie ziet hierin allerlei positieve aspecten die in het maatschappelijke debat ten onrechte niet benoemd zouden worden. Hier ligt wat de organisatie betreft dan ook een taak voor de sector, maar in het bijzonder voor FrieslandCampina, omdat zij met deze maatregel komt. 'Er moet een goede informatievoorziening richting burgers gefaciliteerd worden, om de angel uit dergelijke vraagstukken te halen en burgers feitelijke informatie te verstrekken, waarin de nuance in het vraagstuk wordt geduid.'
‘Geen eenheidsworst’
De NMV zegt achter het belang van diversiteit in de sector te staan, iets waar veel over wordt gesproken. 'Regelgeving die uiteindelijk leidt tot eenheidsworst moeten we dan ook absoluut niet nastreven.'
Wat de vakbond betreft hebben ‘alle mooie woorden’ vanuit de sectorpartijen alleen waarde als de sector sectorbreed gaat onderzoeken hoe de gezinsbedrijven versterkt en behouden kunnen worden. 'Het einde van een melkveebedrijf is veelal een onomkeerbaar proces wat uiteindelijk schaalvergroting in de hand werkt, iets waar al weerstand tegen bestaat. Veel melkveebedrijven met een grupstal zijn juist de kleinere gezinsbedrijven die maatschappelijk gezien wel goed gewaardeerd worden. Het introduceren van bovenwettelijke maatregelen die het einde van dergelijke bedrijven betekent, staat dus eigenlijk haaks op de maatschappelijke wens. Het etiket wat door het zuivelbedrijf op de melk geplakt wordt, is dus wel degelijk van groot belang voor de melkveehouderij', aldus de NMV.