KI Samen wint rechtszaak tegen RVO/EZ en CRV

KI Samen heeft EZ en haar uitvoerder RVO verzocht handhavend op te treden tegen CRV u.a., omdat deze niet aan het Fokkerijbesluit en de Europese regelgeving daaromtrent voldoet. EZ diende volgens KI Samen de erkenning voor het bijhouden van een stamboek, de reglementering van prestatieonderzoek en de reglementering van fokwaardeschattingen in te trekken. In eerste instantie zette EZ KI Samen weg als niet belanghebbende, maar daarmee was de organisatie het oneens en bracht het voor de rechter.
Niet erkend
Punt was dat KI Samen geen concurrent van CRV u.a. zou zijn, omdat de organisatie niet erkend is op het gebied van het bijhouden van stamboeken voor de verschillende runderrassen en de reglementering van prestatieonderzoek en de fokwaardeschatting en daar ook geen activiteiten uitvoert. Wel is KI Samen een concurrent van CRV B.V., omdat beide bedrijven handelen in rundersperma. EZ heeft de erkenning echter verleend aan CRV u.a. en niet aan CRV B.V. en het is op grond van Europese regelgeving niet verboden dat CRV u.a. de taken waarvoor zij is erkend, uitbesteedt aan CRV B.V.
Bedrijfsgevoelige gegevens
KI Samen voert als motivatie aan dat het professioneel gebruiker, deelnemer en contractant is van het stamboek en voor een behoorlijke uitvoering van de werkzaamheden als KI-organisatie steeds bedrijfsgevoelige gegevens moet uitwisselen met de beheerder van het stamboek. Daarom verzoekt de organisatie tot handhaving van de regels die mede strekken tot bescherming van de integriteit en transparantie van de fokkerijmarkt. En CRV u.a. heeft het feitelijke stamboek overgedragen aan CRV B.V., een commerciële partij en tevens de grootste concurrent.
Merkbaar voordeel
EZ heeft het vermoeden uitgesproken dat de verwevenheid zo sterk is, dat CRV u.a. ook zelf de onderhavige markt betreedt, CRV u.a. en CRV B.V. gebruiken bovendien over en weer elkaars handelsnamen. CRV B.V. kan verder eerder over de stamboekgegevens beschikken en bovendien over meer gegevens dan al haar concurrenten en doet in de praktijk ook merkbaar haar voordeel met die bevoorrechte positie.
Oneigenlijke concurrentievoordelen
Zo is CRV B.V. dankzij haar informatievoorsprong bijvoorbeeld in staat jonge stieren op te kopen die op basis van de aangeleverde gegevens veelbelovend zijn, zodat deze stieren al van de markt zijn, voordat andere fokkers kennis hebben nemen van die gegevens. En KI Samen ontvangt in het geheel geen genomische fokwaarden van haar stieren, terwijl CRV B.V. daarover wel kan beschikken. 'Dergelijke oneigenlijke concurrentievoordelen van CRV B.V./CRV u.a. kunnen zich uitsluitend realiseren, omdat CRV u.a. de wettelijke voorschriften schendt.'
Historische uitspraak
'Na jarenlang, in samenwerking met de NVO en andere belanghebbenden, te hebben aangedrongen op een onafhankelijk stamboek, gescheiden van commercie en daarmee een eerlijke markt voor alle partijen, mag dit een historische uitspraak genoemd worden voor KI Samen én de gehele Nederlandse veeverbetering', aldus de organisatie in een persbericht.
De rechter heeft KI Samen in het gelijk gesteld en EZ zes weken de tijd gegeven om met een oplossing te komen. Het officiële document is hier te lezen.
Tekst: Anne Hiemstra