Melkvee.nl logo

  • Menu
  • Nieuws
    • Home
    • Economie

      Subcategorieën

      • Trends
      • Markt
      • Agribusiness
      • Maatschappij
    • Beleid

      Subcategorieën

      • Politiek
      • Zuivel
    • Stal

      Subcategorieën

      • Staltypen en inrichting
      • Automatisering
      • Melkwinning
    • Voer

      Subcategorieën

      • Ruwvoer
      • Mengvoer en bijproducten
      • Weidegang
      • Bodem en bemesting
      • Gewas
      • Oogst
      • Voeren
    • Gezondheid

      Subcategorieën

      • Aandoeningen
      • Medicijnen
      • Ziektepreventie
    • Fokkerij

      Subcategorieën

      • Fokwaarden
      • Paringssystemen
      • Rassen/kruisen
      • Evenementen
    • Jongvee

      Subcategorieën

      • Gezondheid
      • Huisvesting
      • Voeding
    • Mechanisatie

      Subcategorieën

      • Voederwinning en bemesting
      • Voeren
      • Tractoren, shovels en verreikers
    • Sterke Erven
  • Marktcijfers
  • Video's
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
    • Sterke Erven
  • Top
  • Evenementen
  • Praktijk
  • Het LeerErf
  • Sterke Erven
  • Sterke Erven
NieuwsFokkerijEervolle vermelding voor Erik en Hermien Kuiper op WK ijs maken

Eervolle vermelding voor Erik en Hermien Kuiper op WK ijs maken

Erik Kuiper met zijn stalfavoriete. Koe nummer 55 produceert 8.500 kilo melk met 6,10 procent vet en 4,20 procent eiwit in 305 dagen.
Erik Kuiper met zijn stalfavoriete. Koe nummer 55 produceert 8.500 kilo melk met 6,10 procent vet en 4,20 procent eiwit in 305 dagen.
Melkveehouders Erik en Hermien Kuiper uit Denekamp (OV) werden in juli in het Italiaanse Bologna tot Europees kampioen ijs maken verkozen. Ze mochten daarom meedoen aan het wereldkampioenschap dat afgelopen weekend in Rimini werd gehouden. Daar kregen ze een eervolle vermelding.

Tot 2010 hielden Erik en Hermien Kuiper 300 zeugen en 20 à 25 melkkoeien. In dat jaar verkochten ze hun melkquotum, om met varkens verder te gaan. In 2007 waren ze daarnaast begonnen met de verkoop van ijs. Tijdens een reis naar Italië werden ze zo enthousiast, dat ze besloten de varkens te verkopen, om ijs van eigen melk te gaan maken. Daarvoor werden Jerseys aangeschaft. Dat was te lezen in een bedrijfsreportage in de meest recente editie van Agrio’s regionale landbouwbladen Vee & Gewas, Veldpost, Stal & Akker en Agraaf.

Oorkonde

Op het bedrijf worden inmiddels honderd Jerseys gemolken, waarvan jaarlijks 8.000 liter melk tot 11.000 kilo ‘Twentsiliaans’ ijs wordt verwerkt. De variant honing-yoghurtijs met frambozen en walnoten werd in juli tot lekkerste ijs van Europa verkozen en kreeg afgelopen weekend op het wereldkampioenschap een eervolle vermelding. „We zijn in de top 10 beland en krijgen nog tot horen op welke plaats precies. Maar we werden op het podium uitgenodigd en kregen daar een oorkonde; dat was heel bijzonder”, aldus Erik.

Broekies

De veehouder geeft aan dat de top 10 heel dicht bij elkaar lag en dat er echte ‘vakidioten’ deelnamen, mensen die jarenlange opleidingen ‘ijs maken’ hadden genoten. „Daar zijn wij broekies bij. Het WK wordt eens in de vier jaar gehouden en het bleek dat er meer dan duizend Italianen aan de voorrondes hadden meegedaan. Daarvan mochten er acht naar het WK en één ervan heeft gewonnen, de andere zeven zijn we voorgebleven.”

Italiaanse taal

Bij het WK waren 60.000 man publiek aanwezig, welke allemaal het ijs moesten proeven en ook een stem hadden. „Dan merk je echt dat je tekortschiet als je geen Italiaans spreekt, wat de meeste deelnemers overigens wel konden. Je kunt je verhaal dan niet kwijt.” Kuiper is desalniettemin bijzonder trots op zijn eervolle vermelding.

Het bedrijf is op zaterdag 16 september te bezichtigen in het kader van de CRV-Kruisingsdag.

Tekst: Anne Hiemstra

Beeld: Susan Rexwinkel

Deel dit artikel
Twitter
Facebook
LinkedIn
WhatsApp
E-mail
Praat mee
Melkvee is ook actief op verschillende social media. Volg ons, blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws en praat mee.
Facebook Twitter LinkedIn Instagram
Nieuwsbrief
Ontvang drie keer per week gratis het belangrijkste nieuws uit de melkveehouderij in jouw mailbox. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Melkvee.nl en bevestig je aanmelding via de toegestuurde mail.
Wij wijzen je op het privacy statement van Agrio Uitgeverij B.V.

Economie
  • Trends
  • Markt
  • Agribusiness
  • Maatschappij
Beleid
  • Politiek
  • Zuivel
Stal
  • Staltypen en inrichting
  • Automatisering
  • Melkwinning
Voer
  • Ruwvoer
  • Mengvoer en bijproducten
  • Weidegang
  • Bodem en bemesting
  • Gewas
  • Oogst
  • Voeren
Gezondheid
  • Aandoeningen
  • Medicijnen
  • Ziektepreventie
Fokkerij
  • Fokwaarden
  • Paringssystemen
  • Rassen/kruisen
  • Evenementen
Jongvee
  • Gezondheid
  • Huisvesting
  • Voeding
Mechanisatie
  • Voederwinning en bemesting
  • Voeren
  • Tractoren, shovels en verreikers
Melkvee.nl © 2025 - Uitgave van Agrio Uitgeverij B.V. - RSS | Privacyverklaring | Disclaimer | Algemene voorwaarden | Adverteren | Abonneren | Contact redactie | Klantenservice | Cookie instellingen
  • Nieuws
    • Home
    • Economie
      • Trends
      • Markt
      • Agribusiness
      • Maatschappij
    • Beleid
      • Politiek
      • Zuivel
    • Stal
      • Staltypen en inrichting
      • Automatisering
      • Melkwinning
    • Voer
      • Ruwvoer
      • Mengvoer en bijproducten
      • Weidegang
      • Bodem en bemesting
      • Gewas
      • Oogst
      • Voeren
    • Gezondheid
      • Aandoeningen
      • Medicijnen
      • Ziektepreventie
    • Fokkerij
      • Fokwaarden
      • Paringssystemen
      • Rassen/kruisen
      • Evenementen
    • Jongvee
      • Gezondheid
      • Huisvesting
      • Voeding
    • Mechanisatie
      • Voederwinning en bemesting
      • Voeren
      • Tractoren, shovels en verreikers
  • Marktcijfers
  • Video's
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
  • Top
  • Evenementen
  • Praktijk
  • Het LeerErf
Top