Spanning over weigeraars veestapel inkrimping loopt op

De veehouders worden door de overheid onder druk gezet om de veestapel in te krimpen, op straffe van een geldsom. Deze geldsom kan leidden tot een faillissement, net als de reductie van de veestapel, volgens Linssen advocaten uit Tilburg. De omzetdaling die het gevolg zal zijn van veestapel inkrimping, kunnen deze bedrijven absoluut niet missen, bepleit het advocatenkantoor.
Toets voor uitstel van betaling
Linssen advocaten probeerde gisteren buitenwerkingstelling van de Regeling Fosfaatreductieplan 2017 af te dwingen voor de hele groep van 140 veehouders die zij vertegenwoordigen, maar de overheid is niet van plan de toetsing die zij hanteert bij het verlenen van uitstel te schrappen of te voldoen aan de door Linssen Advocaten gestelde voorwaarden. Overleg hierover voorafgaand aan de zitting leidde niet tot overeenstemming. Tot nu toe verleende de overheid na een ‘lichte toets’ aan 37 van de 140 bedrijven uitstel van betaling.
Pleitnota
De overheid heeft het fosfaatrechtenstelsel te laat ingevoerd en maakt dit jaar individuele bedrijfsontwikkeling onmogelijk, bepleiten de Tilburgse advocaten. Daarom kan het geen boete opleggen aan veehouders die weigeren hun veestapel in te krimpen of boete te betalen. In een twintigtal punten bepleit het advocatenkantoor dat de fosfaatreductieregeling onvoorzienbaar is en in strijd met het eigendomsrecht. Ook zijn onomkeerbare financieringsverplichtingen aangegaan, die zijn gebaseerd op de Wet verantwoorde groei die in 2015 van kracht werd. Daarna groeiden veehouderijbedrijven rechtmatig in omvang door te investeren in grond en/of mestverwerking, aldus de Tilburgse advocaten.
350-400 weigeraars
In totaal zijn er zeker 350-400 veehouders die via advocatenbureaus vrijstelling van de fosfaatreductieregeling bepleiten en weigeren boete te betalen. Naast de groep die Linssen advocaten vertegenwoordigt heeft ook advocatenkantoor Hekkelman uit Nijmegen een kort geding aangespannen. Op donderdag 3 augustus staat dit bij de rechtbank in Den Haag op de agenda. Het is onbekend welke omvang de 350-400 procederende melkveebedrijven hebben. Ook is niet bekend welk deel van deze bedrijven deelneemt aan derogatie.
18 september
Op maandag 18 september dient bij de rechtbank in Den Haag het hoger beroep tegen de uitspraak van de rechter van 4 mei jl. waarin vijf veehouders in het gelijk werden gesteld en vrijgesteld van de fosfaatreductieregeling. De uitspraak in het hoger beroep heeft grote invloed op de verlenging van de derogatie en is mede bepalend of de fosfaatrechtenhandel daadwerkelijk gestalte kan krijgen.