‘In de zomer ’s morgens inkuilen’

Dat zegt Piet Riemersma, ruwvoeradviseur bij Van Iperen. Volgens Riemersma is het vaak de gedachte dat het weer zomers stabieler is en daardoor makkelijker is om in te kuilen dan in het voor- en najaar. Dit is beslist niet zo.” Riemersma legt uit waarom: „Gras komt in de zomer al met hoge temperatuur in de kuil, wat eerder broei veroorzaakt. De buitentemperatuur in de zomer is hoog maar ook de bodemtemperatuur. Het gras wordt van boven en onderen warm. Het is net een barbecue.”
Warmte kan niet weg
Volgens Riemersma stijgt de temperatuur van gras tijdens het hele inkuilproces met 10 graden. „Gras wat bij 25 graden buitentemperatuur wordt ingekuild, en dat is zeker geen uitzondering, wordt dus 35 graden in de kuil.” Hij legt uit dat bij alle bewerkingen die het gras krijgt de temperatuur niet daalt maar bijna gelijk blijft met de buitentemperatuur. Eenmaal in de kuil gaat de temperatuur omhoog door de omzettingen door de bacteriën die hard aan het werk zijn om het gras stabiel te krijgen. „De warmte kan niet weg. Onder en aan de zijkant zit beton en bovenop plastic. Dat laat geen warmte door”, aldus de specialist
Maillard-reactie
Volgens de ruwvoeradviseur treedt vanaf 35 graden de zogenoemde ‘maillard-reactie’ op. Daarbij plakken suikers en eiwitten aan elkaar. „Dit noemt men ook wel karamelliseren. De koe het eiwit dan niet meer benutten.” Hij merkt op dat dit effect niet zichtbaar is op de kuilanalyse.
Riemersma heeft een duidelijk advies aan melkveehouders. „Ga zomers ’s morgens inkuilen. Dan is het het koudst. Schudden is in de zomer vaak niet nodig, zeker niet als het gras breed wordt afgelegd met maaien”, vindt Riemersma. „Het gras staat al droog op stam. Bij goede temperatuur en een beetje wind is het vrij snel droog genoeg om in te kuilen.”
Driemaal een 9 bij Topkuilcompetitie
Afgelopen week zijn er weer heel wat kuilen aangemeld voor de Topkuilcompetitie. Op dit moment staan drie kuilen bovenaan met een score van 9. Dit betreft onder andere de kuil van één van de Topkuilfinalisten van vorig jaar: Tim van Noord uit Hellouw (GD). Daarnaast behaalden ook de kuilen van Gerard Sanderink uit Rossum (OV) en Martijn Jansen uit Zenderen (OV) een 9. Het noorden blijft nog wat achter met het aantal aanmeldingen.
Gezien de ervaring met andere jaren, toen er verschillende kuilen de maximale score behaalden, is de strijd nog lang niet gestreden. Meld daarom snel uw voorjaarskuil aan. Dit jaar zijn er extra prijzen beschikbaar, ook voor de winnaars per provincie.
Heeft u een vraag rondom het maken, conserveren of voeren van een goede graskuil? Stel uw vraag hier en u krijgt binnen enkele dagen antwoord.