'Non GMO soja vergroot gebruik gewasbeschermingsmiddelen'

Voordat Roemenië in 2007 toetrad tot de Europese Unie deed het landbouwbedrijf Agricost zeven jaar ervaring op met de teelt van GM soja. Buzdugan vindt het onbegrijpelijk dat de Europese Unie de teelt van non GMO soja verbiedt, maar wel toestaat dat GMO veevoer wordt geimporteerd evenals voedsel, dat met genetisch gemodificeerde organismen is geproduceerd. Met GM soja is de voedselveiligheid volgens hem beter gewaarborgd, dan zonder.
Onkruidresistentie
Volgens Buzdugan kun je resistentie van onkruid tegen glyfosaat voorkomen door ruime vruchtwisseling toe te passen. In Noord-Amerika blijkt in de praktijk dat onkruid resistentie kan ontwikkelen bij langdurig gebruik van enkel glyfosaat, jaar in jaar uit zonder vruchtwisseling. Juist ook vanwege de vruchtwisseling heeft soja een plaats in het bouwplan van het landbouwbedrijf, dat bestaat uit 55.000 hectare ingepolderde Donau delta klei. De stikstofbinding door het gewas is zeer waardevol, aldus Buzdugan.
Teelt luzerne groeit
Toch wordt niet de teelt van soja de komende jaren fors uitgebreid op Agricost, maar de teelt van luzerne. Agricost beschikt over een drogerij, waar de luzerne wordt gedroogd. Het product wordt per zeeschip afgezet naar mediterrane landen en het Midden-Oosten. Luzerne is minder afhankelijk van neerslag dan soja, dat weliswaar heel goed gedijt in het subtropische klimaat aan de Donau Delta in de zomer, maar ook voldoende neerslag nodig heeft. Aan de Zwarte Zee kust valt gemiddeld niet meer dan 450 millimeter regen per jaar.