FrieslandCampina wil bonus- malussysteem voor natuurprestaties

Dat laten de partijen in een gezamenlijk persbericht weten. Met de veehouders willen zij in beeld brengen welke maatregelen de melkveehouderij neemt om de natuur te beschermen. Om dit inzichtelijk te maken hebben ze de biodiversiteitsmonitor ontwikkeld. Die moet inzichtelijk maken wat de natuurprestaties van de individuele melkveehouder zijn. Boeren die aantoonbaar meer doen voor de natuur krijgen hiervoor een erkenning en een hogere toeslag op de melkprijs. Dit geld wordt eerst op de melkprijs ingehouden. De toeslag is hoger dan de inhouding.
Leden van FrieslandCampina kunnen in het najaar beslissen of de biodiversiteitsmonitor wordt opgenomen in het duurzaamheids- en kwaliteitsprogramma Foqus planet. De Duurzame Zuivelketen heeft de intentie om de monitor te gebruiken. De Duurzame Zuivelketen is een gezamenlijk initiatief van de Nederlandse Zuivelorganisatie NZO en LTO Nederland en valt onder ZuivelNL.
Anders dan agrarisch natuurbeheer
De biodiversiteitsmonitor, die met het Louis Bolk Instituut is ontwikkeld, meet de prestaties op het hele boerenbedrijf. Dat is anders dan agrarisch natuurbeheer, dat bestaat uit losse maatregelen, zoals het later maaien voor weidevogels. „De biodiversiteitsmonitor laat de boer zien welke positieve effecten maatregelen hebben voor het landschap, weidevogels en andere boerenlandsoorten. En welke aanpak leidt tot een gezonde bodem en minder uitstoot van broeikasgassen. Bovendien ziet de melkveehouder welke maatregelen goed uitpakken voor zijn bedrijf. Kruidenrijk grasland is bijvoorbeeld goed voor grutto's én een gezonde voedselbron voor koeien.” Zo beschrijven de samenwerkende partijen.
Rentevoordelen
De Rabobank geeft aan dat zij zich al geruime tijd bij de overheid inzet om melkveehouders die goed scoren in de biodiversiteitsmonitor, bij nieuwe investeringen in aanmerking te laten komen voor rentekorting via een groenlening. Als dit lukt zal zij dit actief onder de aandacht brengen van haar klanten en zorgdragen voor het aanvragen van Groenverklaringen voor haar klanten.
Volgens Ruud Huirne, directeur Food & Agri van de Rabobank, wil Rabobank bij de financiering kijken hoe ze rentevoordelen kunnen bieden aan boeren die het goed doen. „Ook verkennen we de mogelijkheden om prestaties op het gebied van natuur integraal mee te wegen bij het inschatten van financieringsrisico's. De biodiversiteitsmonitor kan hierbij een belangrijke rol spelen”, aldus Huirne.
Ook andere partijen
Het streven is om op den duur meer partijen te laten aansluiten; verpachters, waterschappen, provincies en de Rijksoverheid. Zij kunnen de biodiversiteitsmonitor ook gebruiken om goed presterende boeren te belonen met bijvoorbeeld een lagere pachtprijs of minder kosten. De drie initiatiefnemers willen daarom op termijn de biodiversiteitsmonitor onderbrengen in een onafhankelijke organisatie, zodat zoveel mogelijk partijen deze kunnen gebruiken om natuurherstel aan te jagen.