Onderzoek naar het voeren van gekiemd graan

Bij het kiemen van granen wordt zetmeel omgezet in suiker en verandert de samenstelling van eiwitten waardoor de voedingswaarde verbetert. Ook kan de bewerking de beschikbaarheid van mineralen verbeteren en de concentraties van enkele vitamines verhogen.
Twee melkveebedrijven voerden twee maanden lang dagelijks 0,8 tot 1 kilo gekiemd graan, in plaats van dezelfde hoeveelheid op gewichtsbasis ongekiemd graan. Op het ene bedrijf betrof het tarwe terwijl het andere bedrijf gerst voerde. Beide veehouders zagen geen noemenswaardige verschillen in productie of gezondheidskenmerken.
Kiemrad
Volgens de onderzoekers was het aandeel gekiemd graan waarschijnlijk te klein om verschillen aan te kunnen tonen. Toch noemen ze de ervaringen bij beide melkveehouders zinvol omdat ze tegelijk de technische werking van het ´kiemrad´ in de praktijk konden testen. Dit is een machine, een soort wasmachinetrommel, waarin granen kunnen kiemen terwijl ze regelmatig gekeerd en met warm water besproeid worden.
Bron: Ekoland