Boersen eerste bedrijfsleider van de drijvende boerderij

Boersen is opgegroeid op een melkveebedrijf en studeerde Bedrijfskunde en Agribusiness op het Van Hall in Leeuwarden. Tijdens zijn afstuderen ontwikkelde hij al een plan voor een stadsboerderij. „Ik had daarbij twee duidelijke wensen: het moest in de veehouderijrichting zijn en rendabel. De meeste stadslandbouw is groente-georiënteerd, maar ik wilde juist de veehouderij laten zien.”
Door het afstudeerproject kwam de jonge veehouder ook in contact met Peter van Wingerden en Carel de Vries, die een ‘drijvende boerderij’ in Rotterdam wilden starten. „Voor mij ligt dit initiatief in het verlengde van mijn ideeën die ik in het kader van mijn afstudeerproject heb gepresenteerd. Daarom heb ik direct gesolliciteerd toen ze een bedrijfsleider zochten.”
De initiatiefnemers zagen in Boersen een ideale kandidaat, omdat hij een enorme drive heeft om op een andere manier te kijken naar de landbouw. „De conventionele aanpak heeft ons veel gebracht. Nooit meer honger. Maar of deze aanpak ook de komende vijftig jaar voldoende soelaas biedt? Deze vraag heeft mij altijd geïntegreerd en bezig gehouden. Daarom heb ik tijdens mijn studie en stages altijd gezocht naar andere wegen”, aldus Boersen.
Praktische invulling
Als bedrijfsleider gaat Boersen samen met de initiatiefnemers kijken hoe ze de plannen praktisch kunnen gaan invullen. „Bedrijfsvoering en inrichting hebben mijn aandacht, maar ook kijken we naar maatschappelijke issues zoals fosfaatrechten, weidegang of de kalf-bij-de-koediscussie; hoe gaan wij daarmee om? Wij doen alles wat mijn ouders ook doen, maar doordat we dit op water doen met een beperkte ruime, moeten we over elk onderdeel opnieuw gaan nadenken. Stap voor stap creëren we zo een compleet nieuwe omgeving voor het houden van melkkoeien. Dat maakt het project ook zo uitdagend; de wereld kunnen laten zien dat een drijvende melkveehouderij en zuivelverwerking wel degelijk bestaansrecht heeft.”