Bestuurslid LTO Salland stapt op na winnen kort geding

De Sallandse veehouder werd vorige week samen met een aantal Drentse boeren door de Haagse rechtbank in het gelijk gesteld in hun zaak tegen het fosfaatreductieplan. In totaal ging het om 6 zaken met meer dan 50 boeren.
Klein Hegeman zou zeker 40 tot 50 dieren hebben moeten inleveren; en nog meer om onder het aantal voor de solidariteitsheffing te komen.
Bewuste keuze
Het kort geding diende in april. Klein Hegeman zegt dat hij op dat moment een bewuste keuze heeft gemaakt, maar de combinatie van zijn functie als LTO-bestuurder en ondernemer volledig heeft genegeerd.
De LTO-bestuurder heeft het bedrijf samengevoegd met dat van zijn schoonouders. "We wilden van 150 naar 200 koeien groeien, alleen met eigen aanwas en jongvee." Op de peildatum van 2 juli 2015 werd er een nieuwe stal over de oude stal heen gebouwd. Vanwege bezwaren tegen de NB-vergunning werd de bouw zeker met een jaar vertraagd.
Getwijfeld
De Sallandse melkveehouder heeft wel getwijfeld of hij een kort geding zou aanspannen. Hij vreesde dat er strenge eisen zouden gelden voor knelgevallen en dat hij met zijn nieuwbouw buiten de boot zou vallen. Hij heeft in de aanloop naar het kort geding dan ook intensief overlegd met zijn familie.
Wrang
"Stel dat ik niet had meegedaan met deze Drentse boeren en ze hadden gewonnen - dat was dat voor mij en ons bedrijf heel erg wrang geweest", zegt hij. "Aan de andere kant, als je meedoet en je wint, dan weet je dat het weer heel wrang is voor collega-boeren." Klein Hegeman zegt dat hij uiteindelijk heeft gekozen voor zijn eigen bedrijf en voor de toekomst van de volgende generaties.
Extra belasting
Hij had niet verwacht dat de rechter hem en de 50 andere boeren in het gelijk zou stellen. Natuurlijk realiseert hij zich dat die uitspraak mogelijk een extra belasting zal zijn voor anderen. In de daaropvolgende dagen kreeg de veehouder wisselende reacties uit de omgeving, vertelt hij.
"Er werd niet zozeer gereageerd op het positieve vonnis, maar wel op dit kort geding in relatie tot mijn bestuursfunctie. LTO Salland kan natuurlijk niet los worden gezien van LTO Nederland en van de LTO-vakgroep melkveehouderij, die betrokken was bij de totstandkoming van het fosfaatreductieplan."
Kanttekeningen
Klein Hegeman is ook niet tegen die regeling, maar plaatst er wel kanttekeningen bij. "Dat hele fosfaatdossier zit zo vol met frustraties. Ik heb na de uitspraak gemengde reacties gekregen, zowel positief als negatief. Vooral die negatieve reacties zijn toch wel heel hard aangekomen."
Onhoudbare situatie
Voor het afdelingsbestuur was er een onhoudbare situatie ontstaan. Om die reden, en om mogelijke schadelijke gevolgen voor LTO Salland te voorkomen, heeft de Bathmense veehouder nu besloten zijn functie als bestuurslid neer te leggen. "Het kort geding heb ik gewonnen, maar alles overziende heb ik veel verloren. Ik heb op dat moment gehandeld met de kennis van toen. Echter, met de wetenschap van nu had ik het niet gedaan." Hij wil in ieder geval lid blijven van LTO.
Tekst: Lauk Bouhuijzen
Beeld: Agrio archief