Ministerie wil draagtijd bij export verlagen naar maximaal 5,5 maand

Volgens voorzitter Henk Bleker is het effect van de maatregel dat exportvee naar het slachthuis verdwijnt. Dat kan natuurlijk niet de bedoeling zijn van de maatregel die genomen wordt met de idee het dierenwelzijn te vergroten, aldus Bleker. Hij vermoedt dat het ministerie zich hier niet van bewust is en hoopt dat de maatregel wordt teruggedraaid. In de Europese Unie heeft het ministerie volgens Bleker ook geprobeerd de maatregel door te voeren, tot op heden zonder succes.
Exportstallen
De draagtijd limiet is ëén van de belemmeringen waar Nederlandse vee exporteurs mee te maken hebben, nu het aanbod van vee veel groter is dan normaal en de exportcijfers vergeleken met een jaar geleden zijn verdubbeld. Maar er dreigt stagnatie, vanwege de fosfaatreductieregeling die ook aan exportstallen wordt opgelegd. De kans dat exporteurs niet voldoen aan de fosfaatreductieregeling was er de oorzaak van dat drie grote transporten de afgelopen weken niet doorgingen, waaronder een order van 500 stuks naar Algerije. Daar zullen de Duitsers waarschijnlijk van gaan profiteren, verwacht Bleker. Hij verwacht dat het ministerie met een oplossing komt en er geen kort geding nodig is.
Blauwtong
Blauwtong blijft ook een dossier dat de export van vee uit Nederland kan hinderen. Maar dat speelt volgens Bleker geen rol. Deze week maakte de Europese voedsel autoriteit EFSA bekend de regels rondom de bestrijding van blauwtong tegen tegen het licht te zullen houden.
Afstemming aanbod
Vee dat niet kan worden geëxporteerd gaat naar de slachthuizen. Niet alleen in Nederland maar in toenemende aantallen ook naar de ons omringende landen. De veehandel is benieuwd hoe de stoppersregeling precies wordt uitgevoerd, zodat het aanbod van deze bedrijven zo goed mogelijk kan worden afgestemd op de vraag, die ook toeneemt. Bijvoorbeeld uit Rusland en Algerije. Mede dankzij de gedaalde prijzen.