Alfa: houd rekening met hogere kostprijs

In de afgelopen 5 jaar realiseerden melkveehouders niet zo’n lage kostprijs als afgelopen jaar. Daardoor wisten veel bedrijven het ‘hoofd boven water’ te houden. „Lagere voerprijzen, een lage rente, uitgestelde investeringen en onderhoud, allemaal zaken die hier aan bij hebben gedragen”, merkt Kappers op.
Door de hogere melkprijs hebben melkveehouders weer wat meer bestedingsruimte. Toch moeten veehouders wat hem betreft ook rekening houden met een stijgende kostprijs. „We zien de rente al weer stijgen. Door de aantrekkende economie stijgt de inflatie ook. Dit gaan boeren onder andere merken in hun privé-uitgaven. Daarnaast zijn veel vervangingsinvesteringen uitgesteld, maar die gaan wel een keertje komen.”
Ook het fosfaatreductieplan heeft volgens Kappers gevolgen voor de kritieke melkopbrengst. „Veel veehouders melken minder koeien, of moeten nog krimpen. Dit wordt deels opgevangen met het afstoten van jongvee en melkkoeien. Dit betekent uiteindelijk dat de vaste kosten over minder liters worden verdeeld, met een hogere kostprijs per kilo melk tot gevolg.”
‘Extra omzet' afgevoerde dieren
Tegenover de hogere kosten staat wel de extra omzet van de afgevoerde dieren. Toch is het volgens Kappers niet reëel om de opbrengst van deze dieren volledig toe te rekenen aan extra omzet. „Het is aan de ene kant geld vrijmaken uit de balanswaarde van het vee, zodat dit volgend jaar beschikbaar gesteld moet worden voor aankoop van vee en/of opfok van jongvee, en anderzijds reserveren om straks fosfaatrechten te kunnen kopen. Door de krappe jongveebezetting zal er ook meer vraag komen naar goed gebruiksvee. Anderen zullen eerst hun achterstallige aflossingen bij de bank moeten verantwoorden, voor ze een spaarpotje aan kunnen maken.”
‘Trump-effect’
Wat de melkprijs betreft is de adviseur van Alfa positief voor de korte termijn. „De vraag mondiaal ligt er. De dollar trekt wat aan, wat goed is voor onze exportpositie. Tot de herfst mogen wij een licht stijgende melkprijs verwachten” Voor de lange termijn ziet hij meer onzekerheden. „Zeker nu we te maken hebben met Trump als president in Amerika. Een handelsboycot is zo gecreëerd en zou zomaar effect kunnen hebben op de vraag naar zuivel.”