Melkvee.nl logo

  • Menu
  • Nieuws
    • Home
    • Economie

      Subcategorieën

      • Trends
      • Markt
      • Agribusiness
      • Maatschappij
    • Beleid

      Subcategorieën

      • Politiek
      • Zuivel
    • Stal

      Subcategorieën

      • Staltypen en inrichting
      • Automatisering
      • Melkwinning
    • Voer

      Subcategorieën

      • Ruwvoer
      • Mengvoer en bijproducten
      • Weidegang
      • Bodem en bemesting
      • Gewas
      • Oogst
      • Voeren
    • Gezondheid

      Subcategorieën

      • Aandoeningen
      • Medicijnen
      • Ziektepreventie
    • Fokkerij

      Subcategorieën

      • Fokwaarden
      • Paringssystemen
      • Rassen/kruisen
      • Evenementen
    • Jongvee

      Subcategorieën

      • Gezondheid
      • Huisvesting
      • Voeding
    • Mechanisatie

      Subcategorieën

      • Voederwinning en bemesting
      • Voeren
      • Tractoren, shovels en verreikers
    • Sterke Erven
  • Marktcijfers
  • Video's
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
    • Sterke Erven
  • Top
  • Evenementen
  • Praktijk
  • Het LeerErf
  • Sterke Erven
  • Sterke Erven
NieuwsVoerCVB: invloed pletten in plaats van malen vooral groot bij gerst

CVB: invloed pletten in plaats van malen vooral groot bij gerst

Het pletten van granen heeft vooral invloed op de vertering van gerst. Bij tarwe is het verschil in vertering tussen pletten en malen veel minder zichtbaar. Dit blijkt uit een onderzoek van het Centraal Veevoeder Bureau (CVB). De organisatie wil de nieuwe inzichten meenemen de voederwaardetabellen.

Tot op heden werd voor de voederwaardering van geplette granen dezelfde gehalten aangehouden dan voor malen. In de praktijk blijkt dat geplette granen tot minder pensverzuring leidt. Voor het CVB de reden om de vertering van geplette grondstoffen, ontsloten grondstoffen (door hittebehandeling), maar ook van gemalen grondstoffen opnieuw te bekijken.

CVB gaf opdracht om pensafbraakkenmerken te bepalen in zogenaamd in situ verteringsonderzoek. Daarnaast werden de literatuurgegevens op een rij gezet.

Bestendigheid zetmeel in gerst fors hoger

Op basis van dit onderzoek blijkt vooral aandeel bestendig zetmeel (het deel wat de pens passeert en in de darm verteert) bij geplette gerst fors hoger te liggen dan bij de gemalen variant (25 om 12 procent). Bij tarwe is dit verschil nauwelijks zichtbaar (12 om 11 procent). Dit verschil is weer terug te zien in een fors lager aandeel pensverteerbare energie (FOS). Die ligt bij geplette gerst flink lager (571 gram) in vergelijking met gemalen gerst (652 gram). Ook hiervoor geldt dat dit verschil bij tarwe veel minder is (682 om 688 gram).

Ook op de eiwitvertering hebben de verschillende bewerkingen van de granen invloed, al is dit verschil veel kleiner. Gerst bevat volgens het onderzoek bij pletten 110 gram DVE (darm verteerbaar eiwit) en bij malen 105 gram DVE. De OEB (onbestendig eiwit balans) is 5 gram lager bij de geplette variant Bij tarwe is het DVE-verschil iets groter: 112 om 104 gram. Daarbij ligt de OEB van geplette tarwe 13 gram lager dan bij gemalen tarwe.

Klik hier voor het document: 'Voorstel aanpassing eiwitwaardering granen'.

Foto van Sjouke Jacobsen
Tekst: Sjouke Jacobsen

Begon na de HAS zijn loopbaan in de fokkerij en veevoedingsbranche. Sinds 2014 werkzaam voor Agrio, vanaf 2022 als freelance vakredacteur. Benut zijn praktijkervaring in de melkveehouderij voor Melkvee.nl en Vakblad Melkvee.

Beeld: Ellen Meinen

Deel dit artikel
Twitter
Facebook
LinkedIn
WhatsApp
E-mail
Praat mee
Melkvee is ook actief op verschillende social media. Volg ons, blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws en praat mee.
Facebook Twitter LinkedIn Instagram
Nieuwsbrief
Ontvang drie keer per week gratis het belangrijkste nieuws uit de melkveehouderij in jouw mailbox. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Melkvee.nl en bevestig je aanmelding via de toegestuurde mail.
Wij wijzen je op het privacy statement van Agrio Uitgeverij B.V.

Economie
  • Trends
  • Markt
  • Agribusiness
  • Maatschappij
Beleid
  • Politiek
  • Zuivel
Stal
  • Staltypen en inrichting
  • Automatisering
  • Melkwinning
Voer
  • Ruwvoer
  • Mengvoer en bijproducten
  • Weidegang
  • Bodem en bemesting
  • Gewas
  • Oogst
  • Voeren
Gezondheid
  • Aandoeningen
  • Medicijnen
  • Ziektepreventie
Fokkerij
  • Fokwaarden
  • Paringssystemen
  • Rassen/kruisen
  • Evenementen
Jongvee
  • Gezondheid
  • Huisvesting
  • Voeding
Mechanisatie
  • Voederwinning en bemesting
  • Voeren
  • Tractoren, shovels en verreikers
Melkvee.nl © 2025 - Uitgave van Agrio Uitgeverij B.V. - RSS | Privacyverklaring | Disclaimer | Algemene voorwaarden | Adverteren | Abonneren | Contact redactie | Klantenservice | Cookie instellingen
  • Nieuws
    • Home
    • Economie
      • Trends
      • Markt
      • Agribusiness
      • Maatschappij
    • Beleid
      • Politiek
      • Zuivel
    • Stal
      • Staltypen en inrichting
      • Automatisering
      • Melkwinning
    • Voer
      • Ruwvoer
      • Mengvoer en bijproducten
      • Weidegang
      • Bodem en bemesting
      • Gewas
      • Oogst
      • Voeren
    • Gezondheid
      • Aandoeningen
      • Medicijnen
      • Ziektepreventie
    • Fokkerij
      • Fokwaarden
      • Paringssystemen
      • Rassen/kruisen
      • Evenementen
    • Jongvee
      • Gezondheid
      • Huisvesting
      • Voeding
    • Mechanisatie
      • Voederwinning en bemesting
      • Voeren
      • Tractoren, shovels en verreikers
  • Marktcijfers
  • Video's
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
  • Top
  • Evenementen
  • Praktijk
  • Het LeerErf
Top