Nederlandse melkaanvoer in december 4 procent gestegen

December 2020 markeert het begin van een lange periode van een lagere melkaanvoeren. Afgelopen juni kwam de kentering en produceerden de Nederlandse melkveehouders voor het eerst in 18 maanden meer melk dan in dezelfde maand een jaar eerder. Het herstel hield stand, in de tweede helft van 2022 voerden de Nederlandse melkveehouders ieder maand meer melk aan dan een jaar eerder.
Europese melkaanvoer
In meerdere Europese landen is inmiddels sprake van toenemende melkvolumes. Het Europese herstel liet wel wat langer op zich wachten dan het Nederlandse herstel. Pas in september nam de totale melkaanvoer van Europa toe. In november steeg de melkaanvoer 2 procent. De sterkste toename was te zien in Ierland (7 procent), Nederland (5 procent), Duitsland (3 procent) en Polen (1 procent). Frankrijk bleef wat achter, maar ook hier groeide de melkaanvoer met 1 procent. Over heel 2022 beschouwt, is de Europese melkaanvoer tot en met november nagenoeg gelijk aan 2021 (-0,2 procent).
Mondiale melkaanvoer nog steeds onder druk
Buiten Europa is er sprake van een wisselend beeld. Australië voerde in november 9 procent minder melk aan en ook in Nieuw-Zeeland kromp de melkaanvoer met 2 procent. Het aanhoudende droge weer in Argentinië zorgde voor een daling van 3 procent. Uruguay daarentegen wist de melkaanvoer te stabiliseren en in de Verenigde Staten leverden de melkveehouders, net als in de vier maanden hiervoor, 1 procent meer melk.
Alles bij elkaar opgeteld blijft de mondiale melkaanvoer van 2022 tot en met november met 1,54 miljard kilo melk 0,5 procent achter op 2021.
Verschuiving in eindproducten
Het valt op dat tot en met november in Nederland de industriële productie van niet-magere melkpoeder met 27 procent is afgenomen. Ook de productie van kaas nam met 1,1 procent af. Boter en mager melkpoeder realiseerde een productietoename van respectievelijk 3,5 en 2,7 procent.
Exportwaarde fors gestegen
Onder invloed van de hoge prijzen is ook de exportwaarde van de Nederlandse zuivelsector flink toegenomen. Tot en met oktober exporteerde Nederland omgerekend naar euro’s, 36,3 procent meer.
De kaasexport steeg zowel in volume als waarde, waarbij met name Zweden nogal wat meer kilogrammen kaas importeerde dan in 2021. In totaal groeide het exportvolume met 10 procent en de exportwaarde met 34 procent.
De hoeveelheid boter en boterolie die Nederland exporteerde bleef nagenoeg gelijk aan 2021, de exportwaarde nam 52 procent toe. Opvallende afnemers van deze producten zijn Ierland, Indonesië en Spanje die respectievelijk 84, 77 en 71 procent meer afnamen.
Bij de export van mager melkpoeder zien we eenzelfde beeld als bij de boter. Het exportvolume bleef tot en met oktober nagenoeg gelijk aan 2021, maar de exportwaarde steeg met 53 procent. Met name de enorme toename in het exportvolume richting Algerije valt direct op. Dit land importeerde 533 procent meer mager melkpoeder. China daarentegen importeerde 23 procent minder mager melkpoeder, maar ook België en Duitsland schroefde de import met respectievelijk 11 en 10 procent terug.
Niet-mager melkpoeder was in 2022 duidelijk minder in trek. Het exportvolume kromp tot en met oktober met 23 procent. Frankrijk importeerde 65 procent minder niet-mager melkpoeder, maar desondanks nam de exportwaarde in euro’s met 11 procent toe. Wat direct opvalt is de enorme toename in exportvolume richting Koeweit, 119 procent.

Tekst: Hermien van der Aa
Woont en werkt op een melkveebedrijf in Hernen met als neventakken educatie en zorglandbouw. Sinds 2020 parttime redacteur melkvee bij Agrio, waar ze hoofdzakelijk schrijft voor de website melkvee.nl, het vakblad Melkvee en de regiobladen
Beeld: Ruth van Schriek
Bron: ZuivelNL