Van Dam en WUR: emissiereductie groter dan onzekerheden

Hij zegt verrast te zijn over de kritiek dat de wetenschappelijke onderbouwing van het ammoniakbeleid niet goed zou zijn, in het rapport ‘Ammoniak in Nederland.’ In 2013 en 2015 zijn er al twee uitgebreide internationale reviews naar de wetenschappelijke onderbouwing van het ammoniakbeleid uitgevoerd, aldus Van Dam in de Kamerbrief. In 2018 verschijnt een rapport dat de uiteenlopende trend tussen de gemeten ammoniakconcentratie en de berekende probeert te verklaren.
Rol van de media
Tijdens de hoorzitting staat, na bijdragen van rapport opsteller Hanekamp en Jan Cees Vogelaar, WUR medewerker Gerard Velthof op de agenda. Hij zal de aanwezige politici uitleggen dat er onjuiste conclusie’s zijn getrokken naar aanleiding van berichten in de media. Namelijk dat verplichte emissie-arme wijze van mesttoediening niet leidt tot lagere verliezen van ammoniak. Dat staat in het zogenaamde ‘position paper’, dat ter voorbereiding van de hoorzitting al op www.tweedekamer.nl is gepubliceerd.
Variatie door het weer
In het ‘position paper’, legt Velthof uit dat de onzekerheid in het ammoniakverlies bij mesttoediening wordt bepaald door onzekerheden in metingen en berekeningen in de afzonderlijke proeven, zoals aangegeven in 'Ammoniak in Nederland', en door de variatie tussen proeven. WUR heeft 37 paarsgewijze veldproeven uitgevoerd waarin het ammoniakverlies bij bovengrondse mesttoediening direct is vergeleken met die van de emissie-arme toediening via de zodenbemester en/of sleepvoet, onder verder identieke omstandigheden. In al deze proeven is het ammoniakverlies bij zodenbemesting en/of sleepvoet veel lager (statistisch significant) dan bij bovengrondse toediening (Huijsmans en Schils, 2009). Dezelfde conclusie kan getrokken worden uit een statistische analyse van de meer dan 200 proeven waaruit de emissiefactoren (percentage ammoniakverlies) zijn afgeleid. Dit ondanks de grote variatie in het verlies van ammoniak tussen proeven, veroorzaakt door met name de weersomstandigheden, aldus Velthof.
Dode mus
De hoorzitting vindt plaats omdat het rapport ‘Ammoniak in Nederland’ veel discussie oplevert. Waarom is er geen duidelijke relatie tussen het emissie reducerende beleid en de gemeten concentratie’s in de lucht? De opstellers hebben de steun van het CDA en de SGP in de Tweede Kamer. Gelders VVD politicus en WUR leidinggevende Bastiaan Meerburg twittert over de inspanningen van de opstellers en politici: ‘Treurig te zien hoe sector via insinuaties wordt blij gemaakt met dode mus.’
Melkvee.nl houdt morgenmiddag van 12.30-14.00 een liveblog bij tijdens de hoorzitting.