‘Perspectief lange termijn punt van discussie’

„Ik zie op dit moment melkveehouders en adviseurs druk bezig om te berekenen hoeveel koeien ze in 2017 mogen melken. Sommigen overwegen daarbij zelfs om de 90 procent kortingsregeling voor lief te nemen. Natuurlijk is het goed om te kijken wat de beste strategie is voor dit jaar, maar ik mis nogal eens de discussie hoe ze verder willen na 2017”, geeft de adviseur aan.
100 euro per kilo fosfaat
Per 1 januari 2018 gaat, zoals het nu lijkt, het fosfaatrechtenstelsel in. Kappers merkt op dat de noteringen op dit moment al rond de 100 euro per kilo fosfaat zitten. „Bij een afschrijvingstermijn van vijf jaar, uitgaande van een gemiddelde jaarproductie van 9.000 kilo melk en een fosfaatproductie van 43,5 kilo per koe, kom je al snel richting een verplicht aflossingsniveau van 0,10 euro per kilo melk. Daarbij is de rente nog niet eens meegenomen. Voor veel bedrijven wordt het een zware dobber om daar rendement op te maken.”
De financieel sterke bedrijven houden de prijs in eerste instantie hoog verwacht Kappers. „In welke mate de prijs zal dalen hangt af van de honger bij de financieel sterke bedrijven en de hoe strak bank zich gaan houden aan de aflossingstermijn van vijf jaar.”
Banken kritischer
Kappers vindt het daarom verstandig dat bedrijven die fosfaatrechten nodig hebben in 2018, nu al met de bank gaan praten of zij de fosfaatrechten voor hun bedrijf willen financieren. „Door de strengere financieringsregels zijn de banken veel kritischer. Indien de bank te weinig perspectief ziet voor het bedrijf op langere termijn, dient de ondernemer voor zichzelf goed na te gaan op welke wijze hij dan verder wil met zijn bedrijf.”
Margemonitor Melkveehouderij
Hoewel de marge op basis van de cijfers van de Margemonitor in december positief uitpakte (+6,19 euro per 100 kilo melk), zal die naar verwachting over januari weer dalen. Vooral FrieslandCampina pakte in december flink uit met de melkprijs, maar dit bleek een eenmalige correctie. In januari daalde de melkprijs alweer. „Gezien de zuivelnoteringen en de berichten die uit de markt komen, zal de melkprijs direct niet boven de 35 euro per 100 kilo uitkomen. Van bufferen is voor een doorsnee melkveebedrijf dus voorlopig geen sprake”, aldus Kappers.