‘1000 VEM aan het voerhek ook mogelijk bij robotmelken’

Volgens Berg kan met een hoog energetisch basisrantsoen op een goede manier gestuurd worden naar een hoger saldo. „Door een hogere VEM in een uitgebalanceerd rantsoen gaat de totale drogestofopname van de koe omhoog, wat de melkgift, en dus het saldo positief kan beïnvloeden.”
Eiwitgift op peil
Voor bedrijven die robotmelken kan de keuze voor een hoog energetisch basisrantsoen ongunstig uitpakken voor het robotbezoek. Door het hoge krachtvoeraandeel kunnen dieren eerder verzadigd raken. Om dit te voorkomen geeft Berg een aantal criteria die belangrijk zijn om het robotbezoek op peil te houden. „Zorg voor een uitgebalanceerd rantsoen waarbij de eiwitgift op peil blijft en het voer een juiste verhouding aan buffers en zuren bevat.”
Daarnaast noemt hij op het belang van een goed mengproces. „Selectie aan het voerhek mag absoluut niet voorkomen. Het rantsoen moet homogeen zijn en voldoende deeltjeslengte en plak bevatten.”
Goede vruchtbaarheid
Ook wijst Berg op een goede klauwgezondheid een gezonde pens die de hele dag gevuld is en een goede vruchtbaarheid, om de voermethode te laten slagen. Bedrijven met een uitlopende tussenkalftijd met veel oudmelkte dieren die niet persistent produceren raadt hij een hoog energetisch basisrantsoen af.