Friese boeren bezorgd over eventuele nieuwe muizenplaag

Regiobestuurder LTO Noord Noord Peet Sterkenburgh zegt vanuit verschillende hoeken signalen te hebben ontvangen dat er meer muizen zijn. „Het is weer een droog najaar. Dit kan weer uitgroeien tot een ramp.”
Sterkenburgh adviseert de ondernemers vooral goed te maaien. „Met name de kades bij het boezemwater moeten kort worden gehouden, zodat de muizen zichtbaar zijn voor de vogels.” Bovendien raadt hij boeren aan om proefjes met het onder water zetten van het land te doen zodat zichtbaar wordt hoeveel muizen er in de percelen zitten.
Early warning systeem
In het najaar van 2014 werd met name Friesland geteisterd door een muizenplaag. Daarop ontwikkelde men een early warning systeem, dat boeren vroegtijdig moet attenderen op meer muizenactiviteit. Dit systeem is nog in de maak. Projecten LTO Noord verwacht dat het waarschuwingssysteem halverwege volgend jaar beschikbaar is.
Signalen nog niet verontrustend
Volgens ecoloog Eddy Wymenga van ecologisch onderzoeksbureau Altenburg&Wymenga, dat meewerkt aan het early warning systeem, zijn de muizenaantallen nog niet verontrustend. „Het gaat om heel lage aantallen. Er is op dit moment totaal geen reden dat het uit de hand loopt.” Wel is alertheid geboden, aldus de onderzoeker. „We willen graag weten of dit een seizoensoprisping is of dat dit het begin is van een nieuwe plaag.”
Wanneer de muizen in het voorjaar weg zijn, zie je in het najaar altijd een klein herstel, legt Wymenga uit. Door de ‘indian summer’, een zomer die heel lang doorloopt, is er een populatie bijgekomen. „De jongen hebben jongen gekregen en daardoor zijn her en der clusters ontstaan.”

Tekst: Sjouke Jacobsen
Begon na de HAS zijn loopbaan in de fokkerij en veevoedingsbranche. Sinds 2014 werkzaam voor Agrio, vanaf 2022 als freelance vakredacteur. Benut zijn praktijkervaring in de melkveehouderij voor Melkvee.nl en Vakblad Melkvee.
Tekst: LTO Noord
Beeld: Ellen Meinen