Coalitie Grondgebonden Melkveehouderij wijst sectorplan af

De samenwerkende organisaties binnen de coalitie vinden dat de sectorpartijen binnen het fosfaatreductieplan te weinig ingezet hebben op grondgebonden melkveehouderij. Zo hekelen ze het feit dat grondgebonden- en biologische veehouders niet volledig worden ontzien. Daarmee zou het sectorplan niet in lijn staan met de Wet Fosfaatrechten en met de Wet Grondgebonden groei.
Niet in lijn met sectorvisie
Volgens de coalitie komt het plan niet overeen met de sectorvisie van NZO en LTO, die ze drie jaar geleden presenteerden. Zij wijzen de sectorpartijen erop dat zij destijds inzetten op een mogelijke fosfaatheffing over het fosfaatoverschot van de individuele melkveehouder. Door nu in te zetten op een breed fosfaatreductieplan, laten zij volgens de coalitie een kans lopen om een fosfaatheffing door te voeren op het fosfaatoverschot van individuele melkveebedrijven. „Dat is een krachtige prikkel om de fosfaatproductie af te remmen, een grondgebonden melkveehouderij met weidegang te behouden en te produceren binnen milieuvoorwaarden.”
Kringloopwijzer
Ook het gebruik van de KringloopWijzer als verantwoordingsinstrument voor fosfaat in plaats van managementinstrument voor stikstof, fosfaat en broeikasgassen, zien de partijen binnen de Coalitie Grondgebonden Melkveehouderij niet zitten. Zij merken daarbij op dat de evaluatie (inhoudelijk en wat betreft juridische borging) nog niet is afgerond en er zodoende geen zekerheid kan worden gegeven over de bruikbaarheid van het instrument.
Twijfel over houdbaarheid en inzet
Daarnaast twijfelt de Coalitie Grondgebonden Melkveehouderij over de juridische houdbaarheid van het sectorplan en de op te leggen Algemeen Verbindend Verklaring (AVV). Ook zetten zij vraagtekens bij de inzet van alle zuivel-, veevoer- en melkveebedrijven. De coalitie vindt dat de NZO, LTO en NMV er te makkelijk vanuit gaan dat deze partijen allemaal mee zullen werken, zonder dat er zekerheid bestaat dat het fosfaatreductieplan voldoende is om derogatie te behouden.
Alternatief
De Coalitie Grondgebonden Melkveehouderij nodigt NZO, LTO, en NMV opnieuw uit om invulling te geven aan hun visie op een grondgebonden melkveehouderij. Binnen dit plan willen ze in het eerste twee kwartalen van 2017 een korting van 6 procent per kwartaal geven aan melkveebedrijven die boven 2,3 GVE per hectare produceren. Na 2017 zouden alle melkveebedrijven in een tijdsbestek van vijf jaar volledig grondgebonden moeten worden naar maximaal 2,3 GVE en 16.750 kilo melk per hectare.
De Coalitie Grondgebonden Melkveehouderij bestaat uit Netwerk Grondig, De Natuurweide, de BD vereniging, Henri Willig, Eko Holland, Milieudefensie, Dierenbescherming, Wakker Dier en de Triodos Bank.