Prijsstijging zuivel nog niet tot staan gebracht

Er hangen grote voorraden melkpoeder boven de markt, die de Europese Unie heeft opgekocht toen de melkprijs nauwelijks meer dan twee dubbeltjes per liter melk bedroeg, gedurende lange tijd.
EU voorraden risico
De Europese belangenbehartiger Copa Cogena vreest dat de Europese Unie het marktherstel gaat bederven met het verkopen van de pakhuisvoorraden. Tijdens de EU Agricultural Outlook over de toekomstige marktprijsontwikkelingen in de Europese Unie (6-7 december Brussel), werd de EU zuivelvoorraad als een belangrijke prijsbepalende factor geduid. Vanwege de grote voorraden verwachten de EU marktdeskundigen dat de melkprijs niet verder stijgt maar de komende jaren licht daalt.
Grootste exporteur
Om in de jaren na 2020 weer te stijgen, aangezien de wereldwijde vraag jaar op jaar sneller stijgt dan de groei van de melkproductie. De zuivelimport ramingen door China zijn en blijven indrukwekkend. In de Europese Unie zal de melkproductie daarom jaar op jaar stijgen, zij het in een gematigd tempo vanwege milieu beperkingen. Door deze gematigde groei zal niet Nieuw Zeeland maar de EU binnen afzienbare termijn de grootste zuivelexporteur ter wereld worden.
De Europese Unie constateert dat de consumptie van melk daalt, met gemiddeld 5 liter per persoon per jaar. Maar de vraag naar boter en kaas neemt juist toe.