‘Fosfaatrecht geen 4.000 tot 5.000 euro waard’

Dit stelt Jan Kappers van Alfa Accountants en Adviseurs. Hij reageert daarmee op de prijzen die op dit genoemd worden voor fosfaatrechten.
In een berekening waarbij Kappers uitgaat van een gemiddelde productie van 9.000 kilo melk een melkprijs van 33 euro per 100 kilo, 2 euro omzet en aanwas en een gemiddelde kostprijs van 31 euro (directe veekosten, ruwvoerkosten, gebouwen en arbeid), blijft er 4 euro over voor rente en aflossing. Bij de genoemde productie per koe is er 360 euro per jaar beschikbaar voor de kosten van fosfaatrechten. Wanneer de aflossingstermijn op 5 jaar (20 procent) en de rente op 4 procent, mag een fosfaatrecht volgens de adviseur niet meer dan 1.500 euro kosten. Omgerekend naar een excretie van 43,5 kilo per koe, is dit ongeveer 35 euro per kilo fosfaat.
„Deze berekening is indicatief maar geeft aan dat de genoemde 4.000 tot 5.000 euro niet reëel is op basis van deze uitgangspunten. Wanneer veehouders dit wel een acceptabel niveau vinden, zal de marge 6 cent per kilo melk hoger moeten liggen dan de berekening.”
Een kanttekening is de mogelijkheid tot afschrijving. „In tegenstelling tot eerst, lijkt er nu wel een einddatum te komen, zodat veehouders op de rechten kunnen afschrijven. Dit kan de waarde nog enigszins beïnvloeden, maar daarmee is 4.000 euro nog altijd te hoog en neemt de veehouder in dat geval genoegen met een langere terugverdientijd”, aldus Kappers.
Marge-Monitor
De stemming in de markt is nu weer een stuk beter, met de hogere melkprijzen. Dat blijkt ook uit de Marge-Monitor Melkveehouderij, die Alfa Accountants samen met Melkvee.nl beheert. Over oktober is de marge met gemiddeld -0,99 euro per 100 kilo melk, nog steeds negatief. Maar met de melkprijsverhogingen van november en december, is de verwachting dat de marge weer boven de 0 uit zal komen.
Vooral de melkprijs van FrieslandCampina over december (37,50 euro) valt in positieve zin op. Toch wil Kappers het optimisme enigszins temperen. „Met de huidige marktinzichten lijkt de melkprijs voor het komende jaar eerder tussen de 33 en 35 euro uit te komen, dan hoger. Ook de vaste kosten gaan weer omhoog. Dit heeft met name te maken met de hogere dollarkoers, waardoor de import duurder wordt. Dit is gunstig voor de melkmarkt, maar op de voermarkt zullen we dit ook merken."
Klik hier voor meer informatie over de Marge-Monitor Melkveehouderij.