China drijvende kracht achter snelle melkprijsstijging

Babymelkpoeder blijft een belangrijk importproduct, maar het volume en de waarde van geimporteerde verpakte melk groeit het snelst. Vooral op de Nieuw-Zeelandse Global Dairy Trade beurs koopt China veel meer dan in 2015.
Per vliegtuig
De Chinese honger naar melk is zo groot dat er zelfs verse melk per vliegtuig wordt geimporteerd. De grootste melkveehouder van Australië, Van Diemen’s Land Farms op Tasmanië, wil vanaf 2017 verse melk met een vliegtuig naar China exporteren. Per week gaat het om 50.000 liter. Begin dit jaar werd de onderneming Van Diemen’s Land (VDL) met ruim 30 melkveebedrijven en 19.000 koeien overgenomen door de Chinese investeringsgroep Moon Lake.
China grote onbekende
Rabobank noemt China de grote onbekende: 'Gezien de grootte van de Chinese bevolking, de economische groei en het enorme Chinese aandeel in de wereldwijde import van agrarische grondstoffen, heeft China een gigantische invloed op mondiale voedselprijzen', zegt Stefan Vogel, Hoofd van Rabobank Agri Commodity Markets Research (ACMR).
Wispelturige valuta
In het vorige week gepubliceerde rapport 'Rabobank Global Outlook 2017' wordt ook de wispelturigheid van de wereldwijde valutamarkten in 2017 genoemd als een factor om rekening mee te houden. De euro zal waarschijnlijk in waarde dalen naar aanleiding van de Franse, Nederlandse en Duitse verkiezingen gedurende 2017. Tegelijk stijgt de Amerikaanse dollar in waarde, sinds de verkiezingswinst van Donald Trump.