Snelle groei eiwit gewassen in Duitsland door overheidsbeleid

Ook de Verenigde Naties stimuleren de teelt van vlinderbloemige eiwithoudende gewassen die stikstof binden uit de lucht, de regionale teelt van veevoer bevorderen, het gebruik van kunstmest reduceren en een alternatief zijn voor vlees en zuivel. Dit jaar is dan ook het ‘International Year of the Pulses (peulvruchten).'
Fractie van het totaal
Het areaal eiwithouden gewassen bedroeg in Duitsland in 2016 naar schatting ongeveer 187.700 hectare. Een fractie van de totale oppervlakte landbouwgrond in Duitsland, die meer dan 15 miljoen hectare bedraagt. De oppervlakte sojabonen groeide in 2016 snel, naar ruim 15.000 hectare, met name in Zuid-Duitsland.
Hoogste saldo
De snelle toename van het areaal eiwithoudende gewassen in Duitsland is voor een groot deel toe te schrijven aan het vergroeningsbeleid van de landbouw door de Europese Unie. Om EU hectaresteun te ontvangen is het in Duitsland verplicht om vijf procent van het areaal te besteden aan de teelt van eiwithoudende gewassen, de zogenaamde ecologische oppervlakte. Veel Duitse deelstaten keren een extra toelage uit, mits het areaal vlinderbloemigen 10 procent bedraagt.Zou de boer de vrije keus hebben, dan zou hij/zij kiezen voor het gewas met het hoogste saldo. Het verbod op het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen dwarsboomt de teelt in ecologische zones.
Voerindustrie afwezig
Dat bleek tijdens een forumdiscussie met vertegenwoordigers van maatschappelijke organisaties, politici en boerenvoormannen, op het congres ‘Peulvruchten - stappenplan voor een duurzame landbouw’, georganiseerd door BMEL. Dit tweedaagse congres werd op 3 en 4 november in Berlijn gehouden. De grote Duitse veevoerfabrikanten waren niet aanwezig op het congres, wat door sommige aanwezigen geduid werd als bewijs dat de teelt van eiwitgehoudende gewassen alleen kan groeien met overheidssteun. Zodra het beleid verandert, neemt het areaal eiwithoudende gewassen weer af.
Duitse strategie
Doel van de eiwithoudende gewassen strategie van BMEL is om het concurrentienadeel van de binnenlandse eiwithoudende gewassen te verminderen, om met onderzoek lacunes te sluiten en om de nodige maatregelen in de praktijk te testen en te implementeren.