Eurofins: Beregenen altijd aanslag op grond

Met de beperkte bemestingsnormen is het volgens de organisatie de kunst om op het juiste moment de juiste hoeveelheid water te geven om schade aan gewassen te voorkomen. Eurofins partner Altjo Medema, key accountmanager bij Dacom Farm Intelligence legt uit: „Niet te veel en niet te weinig beregenen. Om schade aan de structuur, het bodemleven en het wortelgestel van het land te voorkomen. Het is de kunst om te balanceren.”
‘Tweemaal in de fout’
Voorbeeld die Medema noemt: Vaak wachten telers te lang, in de hoop dat er die week nog een bui valt. Het gewas kan echter al een groeiachterstand hebben die niet meer te corrigeren is. Vervolgens wordt er daarna extra veel water gegeven, voor de zekerheid. In de veronderstelling dat het gewas dan wel wat extra kan gebruiken. Op dat moment is er in korte periode al twee keer een fout gemaakt.
'Gebruik vochtsensoren'
Eurofins noteert al jaren de pF-curve op haar grondanalyse en daaruit bleek dus dat het beregenen nogal nauw komt kijken. De pF aanduiding geeft het verband weer tussen de zuigspanning en het vochtgehalte van de bodem. Naar aanleiding van jarenlange metingen en de conclusie dat het beregenen voor vele telers van gewassen nog lastig is, wil de organisatie nu het advies uitbrengen om naast grondonderzoek ook vochtsensors in de bodem te gebruiken. Zo kan nog preciezer op het vochtgehalte in de bodem worden gestuurd.
Tekst: Monica van der Hall
Beeld: Wikipedia