Vraag & antwoord GD: schmallenbergvirus in Nederland

Wat kunnen veehouders de komende tijd verwachten? De knut is nog even actief, dus wat betreft de infectiedruk?
Zolang de temperatuur voldoende hoog is, kan de knut nog overleven en actief zijn. Hoe lang dat nog duurt en hoe hoog de infectiedruk op dit moment is weten we niet.
Wat is de verwachting van koeien die geïnfecteerd zijn, maar niet opvallen en pas volgend jaar afkalven?
Als koeien geïnfecteerd raken tijdens de dracht kan de vrucht afwijkingen ontwikkelen. Afhankelijk van het moment van infectie gedurende de dracht kan dit meer of minder ernstig zijn.
Hoe kunnen veehouders daar het beste mee omgaan?
In 2011-2012 hebben we gezien dat het schmallenbergvirus zeer veel runderen heeft geïnfecteerd, desondanks was het aantal afwijkende kalveren per bedrijf relatief laag. Als een koe geïnfecteerd is geraakt, kun je als veehouder helaas niets doen om te voorkomen dat het kalf afwijkingen krijgt. Een infectie met een virus is niet te behandelen, in tegenstelling tot een bacteriële infectie die met antibiotica kan worden bestreden.
Hoe heeft het virus hier kunnen komen?
Het virus is waarschijnlijk niet weg geweest. Het heeft de afgelopen jaren in Europa gecirculeerd. Uit het tweejaarlijks prevalentieonderzoek uitgevoerd door GD in het kader van de diergezondheidsmonitoring bleek dat in 2013 vrijwel geen SBV circulatie op rundveebedrijven had plaatsgevonden en in 2015 in geringe mate. (zie GD Herkauwer aug 2016)
Waarom is er geen vaccin beschikbaar? (In België en Frankrijk wel?)
Er is wel een SBV-vaccin geregistreerd, maar momenteel niet beschikbaar.
Om hoeveel bedrijven gaat het in Nederland: gemeld en verwacht?
We hebben geen exact aantal bedrijven in beeld, ook omdat niet alle bedrijven de diagnose daadwerkelijk vaststellen. Het blijft soms bij een ‘waarschijnlijkheidsdiagnose’. We zien wel meer vragen over bijvoorbeeld koorts. Dit kan op een bedrijf diverse oorzaken hebben, waaronder SBV. Met de betreffende dierenartsen die contact opnemen met de Veekijker worden de mogelijke oorzaken en diagnostische mogelijkheden besproken. Bij enkele bedrijven is een recente SBV infectie daadwerkelijk vastgesteld.
SBV is niet meldingsplichtig, exacte aantallen bedrijven met een aangetoonde SBV infectie worden niet als dusdanig vastgelegd. Onderzoek om de diagnose vast te stellen is daarmee ook niet verplicht.
Op de site van de Gezondheidsdienst wordt de actuele stand van zaken bijgehouden en ook per diersoort - rund of kleine herkauwers - advies vermeld.
Tekst: Monica van der Hall