Schmallenberg heerst in Nederland

Afgelopen weken werden tal van melkkoeien aangemeld met verschijnselen als koorts en diarree. Bloedonderzoek bevestigd dat de dieren antistoffen aanmaken tegen het Schmallenbergvirus.
Onderzoek
Zowel dieren met symptomen van Schmallenberg als ook dieren met willekeurige virus symptomen blijken drager, na bloedonderzoek op meerdere Nederlandse bedrijven.
Het virus is vijf tot zeven dagen na de infectie aantoonbaar in het bloed. Daarna blijft de ziekte zichtbaar omdat afweerstoffen vanaf acht dagen na de infectie in het bloed aanwezig zijn.
Epidemie 2011
De laatste Schmallenbergepidemie die Nederland kent stamt uit 2011. Er was in het voorjaar al angst voor een nieuwe uitbraak aangezien vorige winter optimaal was voor de gastheer van het virus - de knut - om de milde weersomstandigheden voor die tijd van het jaar te overleven.
In België was eerder deze week al sprake van een uitbraak. Lees hier meer over in eerdere berichtgeving. Zo meldde de Vlaamse Gezondheidsdienst een vijfde geval van het Schmallenbergvirus dit jaar.
Lange tijd werd gedacht dat een deel van de veestapel beschermd zou zijn tegen het virus omdat die dieren de epidemie van 2011 hadden meegemaakt. De verwachting van de GD is nog steeds dat er minder duidelijke klinische klachten optreden ten opzichte van de epidemie in 2011. Toen werden dieren van meer dan 80 bedrijven ziek. Met symptomen als koorts, diarree en de melkproductie daalde.
Op de website van de Vlaamse DGZ werd vorige week wel nadrukkelijk om waakzaamheid gevraagd onder dierenartsen en veehouders.
Maatregelen
De Gezondheidsdienst meldt dat er preventief weinig is te doen tegen een schmallenbergvirusinfectie. Er bestaat een schmallenbergvirusvaccin, maar die zou op dit moment niet beschikbaar zijn voor gebruik.
Advies van de GD: De knutten die het virus verspreiden zijn het actiefst in de uren rond zonsondergang. Bij bedrijven met weidegang kan het dus helpen om de dieren eerder op de dag op te stallen in ruim geventileerde stallen, maar dat beschermt de dieren niet volledig."
Tekst: Monica van der Hall
Beeld: Agrio archief