Geringe kans op leverbotbesmetting dit najaar

Door droge weersomstandigheden in de maanden augustus en september is de besmettingsdruk afgenomen. Het aantal gevonden leverbotslakken en de mate van infectie, wijzen op een lichte leverbotbesmetting. Op bedrijven met verhoogde waterstand kan een ernstiger leverbotbesmetting voorkomen.
Analyse
De Werkgroep Leverbotprognose is een samenwerkingsverband van specialisten van de Animal Sciences Group, Wageningen UR en de Gezondheidsdienst voor Dieren (GD). Het hele jaar door analyseren de specialisten de mate waarin besmette leverbotslakken voorkomen in graasgebieden van rundvee, schapen, geiten en paarden.
Van uitzonderlijk hoog naar mild
Begin 2016 werd door de Werkgroep een ‘uitzonderlijk lange periode met kans op leverbotbesmetting’ aangekondigd. Dat kwam door de zachte winter en de natte weersomstandigheden. Ideaal zo schijnt, voor de gastheer van de leverbotbesmetting; de leverbotslak Galba truncatula.
Diagnose eigen bedrijf
Op de website van de GD staat dat naar schatting een derde van de rundveebedrijven een risico loopt op een besmetting met leverbot. Bedrijven die voorgaande jaren te maken hebben gehad met een besmetting doen er volgens de organisatie goed aan om vijf dieren te testen middels bloedonderzoek. Pas als de diagnose is gesteld luidt het advies om te gaan behandelen.
Meer informatie over leverbotbesmetting bij koeien is onder andere te vinden op de website van de GD en de website van de WUR.
Tekst: Monica van der Hall
Beeld: Agrio archief