‘Flinke besparing op voerkosten mogelijk’

In haar doctoraatsstudie berekende Sophie Huysveld, met behulp van andere onderzoekers, voor 103 Vlaamse melkveebedrijven hoe efficiënt zij met hun voer om gingen. Dit werd gemeten middels exergie, een nieuw meetmethode die gebruikt wordt in de energiesector, de chemiesector en de metaalkunde.
Om het grondstoffenverbruik in de landbouw te evalueren was een verdere ontwikkeling nodig van het meetinstrument nodig. Hier slaagden de onderzoekers in en zo konden zij het verbruik van grondstoffen via de exergie-benadering ook voor het eerst koppelen aan daadwerkelijke kosten via landbouweconomische methoden.
11 cent per verdiende euro besparen
Analyse van 103 Vlaamse melkveebedrijven gaf zo aan dat de meerderheid zowel op grondstoffen als op de voerkosten zou kunnen besparen. Gemiddeld lag de mogelijke kostenbesparing op 27 procent of 11 cent per verdiende euro, en een mogelijke grondstoffenbesparing van 26 procent. Bedrijven die het efficiëntst met hun voeren om gingen, hadden ook een hogere melkproductie per koe, terwijl ze die bereikten met zo weinig mogelijk aangekocht voer en met lagere voerkosten per hectare.
De conclusie is daarnaast dat bedrijven die nog kunnen besparen, het meeste voordeel kunnen halen door met minder voer evenveel melk te produceren. Ook noemen ze de optie voor extensieve bedrijven om het eigen geteelde voer te verkopen en te vervangen door aangekocht voer.
Evenwicht
Over het algemeen zijn de onderzoekers van mening dat intensieve bedrijven kunnen besparen door te investeren in eigen ruwvoerproductie en extensieve bedrijven door meer voer aan te kopen. „Een goed evenwicht vinden op vlak van voeraankopen en veebezettingsgraad lijkt hierin dus een rol te spelen”, stelt professor Jo Dewulf, die Sophie Huysveld bij haar onderzoek begeleide.