‘Voorjaarskuilen erg broeigevoelig’

De VEM waarde van de voorjaarskuilen zijn de beste van de afgelopen vijf jaar. Dat wil niet zeggen dat die voederwaarde ook omgezet gaat worden in melk. Dat is ook afhankelijk van het inkuilmanagement, het conserveringsproces en het uitkuilmanagement.
pH gemiddeld hoog
Het valt Wim Jaspers, sectormanager van Van Iperen, op dat de pH van de voorjaarskuilen gemiddeld hoog is. „Dit komt door een laag gehalte aan melkzuur. De verklaring voor het lagere melkzuur kan zitten in het feit dat, door het koudere voorjaar, er van nature nog te weinig melkzuurvormende bacteriën op het gewas aanwezig waren. Normaal gebruiken de melkzuurvormende bacteriën de aanwezige suikers als voedingsbodem. Dat is ook onvoldoende gebeurt en dat verklaart het hoogste suikerniveau sinds jaren.”
De combinatie van het hogere droge stof gehalte met het hoge pH maakt het risico groot dat bacteriën als clostridia’s gaan groeien als de kuil weer geopend wordt, stelt Jaspers. „Dat geldt ook voor de overige minder wenselijke bacteriën en organismen. Hier kunnen de vele aanwezige suikers weer een nadeel vormen. De minder wenselijke organismen voeden zich namelijk ook met de aanwezige suikers, vermenigvuldigen zich snel , veroorzaken broei en eventuele schimmelontwikkeling.”
Actiepunten
De volgende actiepunten noemt van Iperen om broei te voorkomen:
1. Bekijk de analyse, waar liggen de risico’s?
2. De kuil ligt er, rantsoenkeuzes bepalen de voersnelheid. Liever 2,5 dan 2 meter per week bij risico-kuilen)
3. Niet te ver zand ( gewicht ) van de kuil afhalen
4. Pas eventueel snijvlak behandeling met een beetje propionzuur toe ( 1 deel zuur op 5 tot 6 delen water )
5. Kort achter snijvlak blijven zorgen voor gewicht.
6. Bij risico-kuilen eerder overwegen om maiskuil wel te behandelen met een azijnzuurvormend toevoegmiddel.
Het laatste punt ligt Jaspers toe. „Veelal wordt er gemengd gevoerd. Dat betekent dat een risicovolle graskuil het totale gemengde rantsoen behoorlijk kan vervuilen met schimmels. Aan het voerhek wordt het rantsoen dan eerder warm en neemt de schimmeldruk toe. Een warmer rantsoen en een verhoogde schimmeldruk resulteert in een lagere droge stof opname en een verslechtering van de penswerking. En dus minder in plaats van meer melk uit ruwvoer. Hoe beter en frisser de mais, hoe frisser het rantsoen aan het voerhek blijft.”
Aanmelden kan nog
De officiële sluitingsdatum voor de Topkuilcompetitie is verstreken. De Topkuiljury geeft veehouders die hun kuiluitslag laat binnen hebben nog dit weekend de kans om hun voorjaarskuil aan te melden. Maandag 12 september sluit de competitie definitief.