‘1.000 VEM-kuilen zijn geen probleem’

Nog nooit lag de gemiddelde voederwaarde van de eerste snede kuilen, met 959 VEM, zo hoog. Binnen de Topkuilcompetitie zijn verschillende kuilen van boven de 1.000 VEM aangemeld. Daarbij ontstaat meteen de discussie of koeien met dergelijke kuilen goed overweg kunnen. Verschillende voedingsspecialisten zijn van mening dat deze kuilen door de hoge verteringssnelheid al snel subklinische pensverzuring veroorzaken.
Ook de Wageningse onderzoeker voeding herkauwers, Ronald Zom, herkent deze discussie, maar begrijpt hem niet. „Waarom zouden we geen 1.000 VEM graskuilen willen, maar wel 1.000 VEM snijmaïs of 1.000 VEM krachtvoer”, redeneert hij. „Hoe hoger de voederwaarde, hoe efficiënter het voer wordt benut. Als dat niet zo is, zou het voederwaarderingssysteem niet deugen. Waarom zouden we dan nog kijken naar de voederwaarde? Dat heeft dan ook geen zin.”
‘Subklinische pensverzuring bestaat niet’
Zom vindt het onzin dat dit soort kuilen subklinische pensverzuring zouden veroorzaken. Sterker nog, subklinische pensverzuring bestaat volgens hem niet en de genoemde klauwproblemen zijn nooit wetenschappelijk aangetoond. „Subklinische pensverzuring is iets wat men in de loop van de tijd zelf heeft gedefinieerd zonder wetenschappelijk basis.”
De relatie tussen klauwbevangenheid en acute pensverzuring stelt hij daarentegen niet ter discussie. „Bij acute pensverzuring is dit inderdaad ook aangetoond en is het aannemelijk dat er klauwproblemen kunnen ontstaan. Bij acute pensverzuring is de koe er ook echt ziek van. Dit zijn extreme situaties waarbij de pH in de pens zo ver is gedaald, dat de hele pensvertering stil komt te liggen. Dit soort situaties zijn zeldzaam, bijvoorbeeld als koeien onbeperkt krachtvoer kunnen opnemen door een technische storing in de krachtvoerautomaat.”
Geen 1000 VEM, wel de maximale score bij Topkuil
Bij Topkuil zijn ook verschillende kuilen aangemeld met (meer dan) 1.000 VEM. Opmerkelijk genoeg zijn dit veelal niet de kuilen met de hoogste score. Daarom doen de juryleden van Topkuil ook de oproep aan melkveehouders om hun kuil in te sturen voor de Topkuilcompetitie en zich niet te laten leiden door de hoeveelheid VEM in hun kuil.
Een uitgebreid interview met Ronald Zom, is te lezen in de eerstvolgende editie van vakblad Melkvee, welke op zaterdag 27 augustus verschijnt.