‘Grondgebondenheid meer van invloed dan fosfaatrechten’

Dit stelt Jan Kappers van Alfa Accountants en Adviseurs. Kappers verwijst naar het hogere aandeel slachtkoeien en de berichten dat de melkaanvoer toch langzamerhand lijkt te dalen. Sommigen menen dat de komst van fosfaatrechten hier aan ten grondslag ligt. Kappers betwijfelt dit. „Ik merk dat steeds meer veehouders zich realiseren dat ze dit jaar al aan de grondgebondenheidseisen moeten voldoen. Vooral voor groeiers heeft dit meer invloed dan de fosfaatrechten, omdat hiervoor het referentiejaar 2014 geldt en voor fosfaatrechten 2015.
Kappers merkt dat een groot deel van de veehouders nog niet goed weet hoe ze er voor staan met betrekking tot de grondgebondenheid. Volgens hem is het wel zaak om daar zo snel mogelijk mee aan de slag te gaan. „Hoe langer je te veel koeien houdt, hoe zwaarder het meetelt zodat aan het eind van het jaar extra gecorrigeerd moet worden”, waarschuwt hij.
‘BEX-voordeel kan tegenvallen’
Kappers verwacht daarnaast dat het BEX-voordeel nog wel eens tegen kan vallen. „Dit jaar is er al veel gras gewonnen en staat daarentegen de maïs in grote delen van het land er slecht bij. Maïs bijkopen zal door de zwakke liquiditeitspositie voor veel veehouders ook geen optie zijn. Dit betekent meer gras ten opzicht van maïs in de BEX, met als gevolg een lager BEX-voordeel dan andere jaren.”
Een rantsoen met relatief veel maïs scoort over het algemeen goed in de BEX, vanwege het lage aandeel stikstof en fosfaat. Volgens de adviseur heeft een lager BEX-voordeel direct invloed op de hoeveelheid grond die onder het bedrijf moet liggen om aan de grondgebondenheidseis te voldoen.
Overigens ziet Kappers ook dat melkveehouders op dit moment proberen de kosten laag te houden, door zoveel mogelijk gras te voeren en de krachtvoergift proberen te beperken. De kwaliteit van het gras loopt nu echter terug, wat als gevolg heeft dat de productie daalt. „Ook dit zal van invloed zijn op de melkaanvoer”, aldus Kappers