Geen 1000 VEM tussen Topkuil toppers

De belangrijkste reden dat 1000 VEM-kuilen niet de hoogste score halen, is de hoge verteringssnelheid van deze kuilen (kd NDF). Deze kuilen moeten daarom extra gecompenseerd worden met structuurrijke voedermiddelen.
De Topkuil toppers hebben met elkaar gemeen dat de VEM waarde ongeveer 960 bedraag, op een uitzondering na. Het ruw eiwit schommelt rond de 17 procent. Het NDF is gemiddeld 4,5. De conserveringsindex varieert van 91 tot 96. De zwavelindex toont de meest variatie. De kuilen zijn illustratief voor het gemiddelde beeld van de voorjaarskuilen dit jaar, die met 959 VEM gemiddeld recordhoogte bereikten. Met een ruw eiwitgehalte (RE) van gemiddeld 168 gram zijn de voorjaarskuilen ook mooi in balans.
Regionale verschillen
Het grote aantal Topkuilen tot nu toe is mede te danken aan de uitstekende omstandigheden in mei en juni. Hoewel de regionale verschillen in grasgroei tempo en inkuilcondities groot waren. De Topkuil toppers komen dan ook niet uit het zuiden of het uiterste noorden. Ze zijn te vinden in een brede strook uit het midden van het land, in een brede strook van west naar oost. Klik hier om te vergelijken met deelnemers uit uw buurt.
Aanmelden en extra info
Wilt u met uw voordroogkuil ook meedoen aan de topkuilcompetitie? Aanmelden kan nog tot begin september. Na het aanmelden beschikt elke deelnemer over de mogelijkheid om meer detailinformatie van de beste landelijke en regionale kuilen te bekijken.
Studieclubcompetitie
Ook is er een studieclubcompetitie. Dit kunt u aangeven op de aanmeldpagina. Om in de prijzen te vallen met de studieclub, is wel de voorwaarde dat minimaal vier studieclubleden zich inschrijven met hun kuil.