Jaaroverzicht maart: Belgische zuivelaar failliet en oorlog in Oekraïne drukt stempel op de markt

1. Belgische zuivelaar failliet, meer problemen verwacht
De Belgische privé zuivelfabriek Hollebeekhoeve uit Kruibeke ging in maart failliet. Het bedrijf maakte twee opeenvolgende jaren forse verliezen. Daarnaast kampte de familieonderneming met fors gestegen productiekosten die ze niet kon doorberekenen aan de afnemers. Het verhaal over Hollebeek trok ruim 20.000 bezoekers naar de site.
2. Stallucht op melkveebedrijven geeft immuunsysteem een boost
Een eiwit uit stallucht dat zo diep het lichaam binnendringt waardoor mensen die op een boerderij wonen minder last hebben van allergieën. Het klinkt te mooi om waar te zijn, maar toch is het zo. Dat concluderen onderzoekers van de Universiteit voor Diergeneeskunde in Wenen (Vetmeduni) na uitgebreid onderzoek. Een opmerkelijk bericht dat de aandacht trok van 17.220 lezers van Melkvee.nl.
3. Italië luidt de noodklok: '100.000 boerenbedrijven op omvallen'
De explosief gestegen prijzen voor bijvoorbeeld veevoer brachten in het voorjaar van 2022 liefst 100.000 Italiaanse boerderijen in de problemen. Dat meldde de Italiaanse landbouworganisatie Coldiretti eind maart na een uitgebreide analyse met behulp van creditgegevens van de bedrijven. De financiële nood van de Italiaanse boeren kon rekenen op veel belangstelling van onze lezers, maar liefst 15.869 mensen klikten dit bericht aan.
4. Graantekort bedreigt markt, voerbedrijf neemt geen nieuwe klanten meer aan
De inval in Oekraïne zorgde voor veel onrust in de agrarische sector. Problemen met de uitvoer van grondstoffen en sancties tegen Rusland zorgden voor behoorlijke wat problemen op de grondstoffenmarkt. Europese grondstoffenfederaties waren bang voor grote tekorten aan grondstoffen. Veevoerbedrijf FransenGerrits liet begin maart weten geen nieuwe klanten aan te nemen. Aan het eind van het jaar kunnen we met een gerust hart stellen dat boeren niet geconfronteerd zijn geweest met een gebrek aan krachtvoer. Het bericht trok destijds de aandacht van 12.229 mensen.
5. Timmermans trekt zich niets aan van pleidooi lidstaten om landbouwbeleid aan te passen
Vicevoorzitter Frans Timmermans van de Europese Commissie weigerde begin maart onderdelen van het gemeenschappelijk landbouwbeleid (GLB) uit te stellen in verband met de inval in Oekraïne. De klimaatcommissaris ging regelrecht in tegen de wens van verschillende EU-lidstaten, politieke partijen en de land- en tuinbouwsector in Europa, die vreesden voor ernstige voedseltekorten als gevolg van de Russische inval in Oekraïne. Dit nieuws werd op de voet gevolgd door ruim 12.000 bezoekers van Melkvee.nl.