Hoge grasproductie hakt extra in op marge

„Door het natte, maar wel groeizame weer van de afgelopen tijd, is de grasproductie hoog. Op lange termijn heeft de veehouder daar voordeel van, maar dit zorgt eerst wel voor extra kosten”, zegt Evert Hekman, senior agrarisch bedrijfsadviseur bij Alfa. „Met de huidige lage melkprijs zitten veel veehouders al in financiële problemen.”
Extra kostenpost
Waar de grasgroei bovengemiddeld is, zijn er ook bedrijven waar de maïsteelt behoorlijk te lijden heeft van de overmatige neerslag. Deze bedrijven zullen mogelijk een tekort aan (kwalitatief goed) voer hebben. „Voor die bedrijven komt er straks een extra kostenpost bij”, aldus Hekman.
De zuivelmarkt liet een aantal weken op rij flink hogere noteringen zien. De melkprijs blijft echter nog achter. Hekman denkt dat dit te maken heeft met langetermijn contracten die zijn afgesloten. Daarnaast blijft de verwachte daling van de euro, door de Brexit, enigszins uit. Een lagere euro is namelijk gunstig voor de export van zuivelproducten.
Verschil tussen melkfabrieken
Hekman ziet een duidelijk verschil in kostprijs van melkveebedrijven tussen de verschillende melkfabrieken. „Bedrijven die aan een fabriek leveren die al langere tijd onder het gemiddelde uitbetaalt, draaiden tot voor kort zeker niet minder, doordat ze hun bedrijfsvoering eerder moesten aanpassen aan de lagere opbrengstprijs. Hun melkopbrengst blijft fors achter bij het gemiddelde, waarop de monitor zich baseert.”
Mede omdat de lage melkprijs langer aanhoudt, blijken deze ondernemers volgens de adviseur het nu wel echt moeilijk te krijgen. Doordat ze kostprijstechnisch goed mee kunnen komen, houden de banken over het algemeen het vertrouwen in deze bedrijven.