25 augustus beslissing over 14 cent melkbonus

Gisteren vergaderden experts uit diverse EU landen met Eurocommissaris Phil Hogan over deze regeling. LTO vakgroepvoorzitter Cees Romijn vreest een referentiedatum die een jaar teruggaat. Daarmee zou Nederland worden benadeeld, aangezien de productiepiek in Nederland pas afgelopen winter plaatshad. De DDB en NMV vinden de bonus te laag aangezien een deel van de kosten blijven bestaan. Die zijn hoger dan 14 cent per liter.
Opkoop fosfaatrechten
Naast de 150 miljoen euro die bestemd wordt voor de vrijwillige melkregulering bestaat het nieuwe EU steunpakket uit 350 miljoen euro (23 miljoen euro voor Nederland), ondermeer voor verlenging van de interventieregelingen. Ook zal de uitbetaling van de toeslagrechten naar voren worden gehaald. LTO overweegt om met het geld melkvee fosfaatrechten op te kopen. De PvdA wil het accent leggen op sanering van de varkenshouderij. De precieze invulling en omvang van het steunpakket kan per land verschillen, maar het principe van de vrijwillige melkregulering zal in alle EU landen van kracht worden.
Helder en snel
DDB en NMV benadrukken dat iedereen mee moet doen, in de hele EU. ‘De maatregelen zullen niet het beoogde resultaat hebben als niet alle melkveehouders en partijen hun verantwoordelijkheid nemen. Er moet fors ingezet worden op melkproductievermindering, met een heffing om te voorkomen dat sommige bedrijven juist meer gaan melken. De maatregelen moeten helder zijn en snel worden doorgevoerd. Anders gaat dit alleen maar heel veel geld kosten zonder enig effect en blijft de crisis op de melkmarkt voortbestaan.’
Bedrijfsontwikkeling
Vrijwillige melkregulering hoeft bedrijfsontwikkeling niet in de weg te staan. Hoe sneller en krachtiger de maatregel, hoe eerder het weer opgeheven kan worden.