Kritische kanttekeningen afzet dikke fractie

Mest afzetten op basis van stikstof komt vooral voor op veengronden. Bij afzet van 1000 kilo stikstof in de vorm van dikke fractie verdwijnt er ruim 400 kilo fosfaat teveel van het bedrijf en bovendien kost de mestafzet 100 euro meer. In de berekening worden de afzetkosten van drijfmest begroot op 13,50 en dikke fractie op 6,00 euro per kuub.
Extra administratieve verplichtingen
Wanneer u mest scheidt, moet u extra gegevens in uw administratie bijhouden. Uit het uitvoeringsbesluit meststoffenwet blijkt dat u de volgende gegevens moet vastleggen:
• De methode van bewerking of verwerking
• De hoeveelheid, aard en samenstelling van de input (dierlijke mest)
• De hoeveelheid en samenstelling van de outputstromen (dikke en dunne fractie)
De bewijslast wordt vaak bij u als ondernemer neergelegd. Daarom is het raadzaam facturen en eventueel foto’s in uw administratie te bewaren.
Dunne fractie bewerken
Bedrijven die mest moeten afzetten op basis van stikstof, hebben weinig baat bij het scheiden van drijfmest en het afzetten van dikke fractie. Het afzetten van dunne fractie zou voor deze bedrijven een oplossing moeten bieden. Maar in de praktijk valt het tegen om dunne fractie tegen geringe kosten af te zetten. Een oplossing kan zijn dat de dunne fractie nog een bewerking ondergaat die het water grotendeels uit de dunne fractie haalt.
Minder kunstmestruimte
Wanneer dunne fractie op eigen land wordt uitgereden moet u rekening houden met minder kunstmestruimte. De werkingscoëfficiënt van dunne fractie ligt hoger dan die van drijfmest, waardoor de ruimte voor kunstmest aanzienlijk daalt. Ook is het advies om af en toe eens de dunne fractie te laten analyseren. U weet dan hoeveel meststoffen u daadwerkelijk op uw land uitrijdt.