‘Hogere generieke korting, Van Dam misbruikt fosfaatcijfers’

„Ik beraad mij op de consequenties voor de invulling van het wetsvoorstel, nu is vast komen te staan dat de opgave om de fosfaatproductie weer onder het nationale productieplafond te brengen groter is dan op basis van de eerdere prognose van CBS was verwacht. De meeste aandacht gaat daarbij uit naar de mate waarin een generieke afroming van fosfaatrechten aan de orde is”, zo schrijft Van Dam in de kamerbrief, naar aanleiding van de fosfaatproductiecijfers die het CBS vandaag publiceerde.
Voor de SGP is dit een duidelijk signaal dat Van Dam zinspeelt op een hogere generieke korting van fosfaatrechten. De partij vindt een flinke generieke korting helemaal overbodig.
Volgens Dijkgraaf laten de berekeningen duidelijk zien dat een groot deel van de overschrijding te wijten is aan een groeizaam 2014, met een hoog fosfaatgehalte in het ruwvoer. „Dat is een tijdelijk effect. Ik zie helemaal geen noodzaak om daar een extra generieke korting aan te koppelen.”
Fosfaatexport niet meetellen
SGP ziet juist ruimte voor wat groei. „Van Dam zou zich in Brussel in gaan zetten voor saldering, het niet meetellen van fosfaatexport voor het fosfaatplafond. Zeker als het gaat om fosfaat dat naar fosfaatarme landen gebracht wordt, is er een goed verhaal om dat te doen. Dan gaat het om minimaal vijf miljoen kilogram. Dat is meer dan de 3 miljoen kilogram structurele overschrijding van het fosfaatplafond door toename van het aantal koeien”, stelt Dijkgraaf.
Het Tweede Kamerlid vindt dat Van Dam op moet ophouden de situatie slecht voor te spiegelen. „De sector heeft het al moeilijk genoeg als je kijkt naar de lage melkprijzen. De sector onnodig opzadelen met hogere kosten door fosfaatrechten en een flinke generieke korting is volstrekt overbodig. Hij moet stoppen met dit afbraakbeleid.”