Vijfde editie Topkuil van start

Het zoeken naar de beste manager achter de voorjaarskuil, blijft het belangrijkste binnen Topkuil. Gezien de goede ervaringen met de aanpassingen van vorig jaar, heeft de jury besloten om dezelfde Topkuilformule te houden.
In 2015 werden twee aanpassingen gedaan in de formule. Daarbij werd in plaats van het NDF-percentage naar het kd NDF-percentage gevraagd. Het aandeel kd NDF geeft duidelijker aan hoe de kuil in de koe verteert en of de verteringssnelheid optimaal is. Dit wordt op de kuiluitslag weergegeven middels ‘Penskarakter’. In eerdere edities bleek de kuilen bij de finalisten nog wel eens te snel verteerbaar. Tijdens de laatste editie was deze aanpassing duidelijk merkbaar. De finalisten waren dan ook erg tevreden met hoe de kuil molk.
Drogestofpercentage
De tweede aanpassing bij de vierde editie betrof het vervangen van het drogestofpercentage door de conserveringsindex. De conserveringsindex geeft een indicatie hoe goed te kuil is geconserveerd. Daarin worden meerdere parameters meegenomen zoals de zuren en het drogestof percentage. Het drogestofpercentage is volgens Eurofins erg afhankelijk van het in te kuilen product. Zo is het beter om een lichtere snede met snel verteerbaar gras, droger in te kuilen. Hoe natter het gras, des te sneller verteerbaar. Is het gewas massaler en trager verteerbaar, dan is een lager drogestofpercentage beter.
Studieclubcompetitie
Net als vorig jaar, zoekt de jury in deze vijfde editie ook naar de studieclub met gemiddeld de beste voorjaarskuilen. Tijdens de vorige editie stuurden verschillende studieclubs met succes hun voorjaarkuilen in. „De Topkuil-studieclubcompetitie geeft studieclubs extra stimulans om te discussiëren over het inkuilmanagement en graslandbeheer. Dat werkt stimulerend en inspirerend voor studieclubs die daar al volop mee bezig zijn, maar zet het onderwerp ook op de kaart bij groepen waar het nog minder onderwerp van discussie is”, aldus juryvoorzitter Robert Ellenkamp.
Meedoen binnen de studieclubcompetitie werkt op dezelfde manier als bij een individuele aanmelding. Alleen vul je als deelnemer dan ook de gegevens in van de studieclub op het aanmeldformulier. Als minimaal vijf deelnemers zich hebben aangemeld, berekent de jury de score op basis van de individuele Topkuilscores. De vier studieclubs met de hoogste score krijgen een nominatie voor de finale en dingen mee naar de prijzen.
Managementvragen
Bij Topkuil zoekt de jury via de formule naar melkveehouders die de kuil op basis van goed management naar topkwaliteit weten te sturen. Daarmee zijn ze een voorbeeld voor collega’s. Om meer inzicht te krijgen in het management stelt de jury enkele vragen over het inkuilmanagement. Bij deze vragen krijgt de jury een indruk hoe bewust de veehouder bezig is met zijn inkuilmanagement en of een hoge score niet grotendeels op toeval berust. De uitkomst beïnvloed de Topkuilscore niet, maar weegt de jury wel mee in het nomineren van de finalisten.
Prijzen
Ook dit jaar hoopt de jury de stijgende lijn in het aantal deelnemers door te trekken. Om deelname verder te stimuleren stellen de Topkuilpartners ook weer prijzen beschikbaar die tot meer inzicht leiden en de kennis rondom graslandmanagement vergroten, dan wel praktisch van waarde zijn.
Klik hier om uw voorjaarkuil aan melden