Arla wil melkproductie niet reguleren

Dat heeft de Duitse Bundesrat (Eerste Kamer) afgelopen vrijdag bekrachtigd, nadat eerder de Bundestag (Tweede Kamer) toestemming had gegeven voor het vrijwillig verminderen van de melkproductie. Arla perswoordvoerder Theis Brøgger laat weten dat de individuele melkveehouder de keuzemogelijkheid en vrijheid moet hebben om te bepalen hoeveel melk zijn bedrijf produceert om rendabel te zijn. Volgens het Nederlandse vakblad Zuivelzicht heeft de Duitse zuivelbond zich ook uitgesproken tegen de aanbod reguleringsplannen van de Duitse overheid.
Staatssteun
De Duitse Bundesminister van landbouw ontmoette deze maand de landbouwministers van de deelstaten om te overleggen over het crisispakket, dat de Duitse regering samenstelt om de melkveehouderij te ondersteunen. Eén van de plannen is melkproductie regulering door zuivelondernemingen. Een andere is staatssteun aan melkveehouders, met zowel nationale middelen als EU geld.
Polen, Frankrijk en Duitsland hebben eerder een verklaring gestuurd aan de EU Commissie waarin ze vragen naar de mogelijkheden om EU geld te gebruiken voor staatssteun. In met name Noord Duitsland dreigen duizenden melkveebedrijven failliet te gaan door de melkprijs van circa 20 cent.
Politiek ingrijpen bij lage melkprijs
Het voorstel in Duitsland om de melkproductie te reguleren is afkomstig van de in 1991 naar Duitsland geëmigreerde melkveehouder Kees de Vries, die vanaf voor het CDU in de Bundestag zit. Hij verwacht niet dat het vrijwillig verminderen productie veel effect zal hebben, maar ziet het als eerste stap naar systeem waarbij de politiek productieregulering invoert in tijden van een lage melkprijs.
In de komende editie van vakblad Melkvee van zaterdag 25 juni, staat een uitgebreid interview met Kees de Vries.