Ledenraad RFC akkoord met voorgestelde wijzigingen

Voor de periode 2023-2025 krijgt vet een hogere waardering in de uitbetaling van het melkgeld ten opzichte van eiwit en lactose. De verhouding tussen de componenten eiwit, vet en lactose verschuift van 10:5:1 (2020-2022) naar 6:4:0.
Voor de garantieprijs gelden per 100 kilo melk de volgende nieuwe standaardgehaltes: voor eiwit 3,58 procent; voor vet 4,45 procent; en voor lactose 4,54 procent.
Het reserveringsbeleid blijft ongewijzigd; 40 procent van de nettowinst wordt uitgekeerd aan de leden-melkveehouders en 60 procent wordt toegevoegd aan het eigen vermogen van de onderneming.
Foqus Planet
De systematiek van het duurzaamheidsprogramma Foqus planet wordt ook aangepast. Leden-melkveehouders krijgen vooraf beter inzicht in wat bepaalde duurzaamheidsinspanningen concreet opleveren in euro’s. De vernieuwde systematiek maakt het voor de coöperatie en de onderneming mogelijk om te bepalen op welke indicator(en) de focus moet liggen.
Klimaat is op dit moment een belangrijk thema waarop FrieslandCampina wil versnellen. Voor op het erf is in het Klimaatplan van FrieslandCampina een broeikasgasreductiedoelstelling opgenomen van 33 procent in 2030 ten opzichte van 2015. Daarom geldt binnen de nieuwe systematiek voor broeikasgasreductie een maximale toeslag van 1,50 euro per 100 kilogram melk.
Werkgebied uitgebreid
Vanaf volgend jaar gaat FrieslandCampina ook zijn coöperatieve werkgebied in België en Duitsland uitbreiden. In België wordt uitgebreid met de regio Aalter en Noord-Antwerpen/Noord-Limburg. In de tweede helft van 2023 zal in Noord-Duitsland een deel van de deelstaat Nedersaksen volgen. Dat betekent dat melkveehouders in deze gebieden kunnen toetreden tot de coöperatie, en melk mogen leveren.
Sterke stijging productiekosten
Ten slotte is de ledenraad bijgepraat over de laatste ontwikkelingen in de onderneming. FrieslandCampina kampt over de hele linie met sterk gestegen productiekosten voor onder meer grondstoffen, transport en energie. De onderneming heeft daar waar mogelijk noodzakelijke prijsstijgingen doorgevoerd. Volumes in consumentenmarkten staan daardoor onder druk.
De verwachting is dat risico’s in verband met de economische ontwikkelingen en omwisselkoersen in de Sub-Sahara Afrika-regio (Nigeria) een materiële, negatieve impact zullen hebben op de FrieslandCampina groepsresultaten voor 2022. Ook hebben aanpassingen in het productienetwerk een lange termijn positieve impact, maar leiden deze op korte termijn tot afwaarderingen van activa en herstructureringsvoorzieningen.
Positief
Toch is algemeen directeur Hein Schumacher in algemene zin positief over de onderliggende resultaatontwikkeling van de onderneming, en de realisatie van de strategie. Maar Schumacher noemt vooruitlopend op de jaarcijfers geen concrete bedragen. De zuivelcoöperatie publiceert haar jaarresultaten op 21 februari 2023
FrieslandCampina wil blijven groeien in consumentenvoeding, betaalbare voeding, ingrediënten en gespecialiseerde voeding. Uitgangspunt daarbij is dat het portfolio nog relevanter wordt voor consumenten en professionele afnemers. Met nieuwe producten en innovaties zegt de onderneming in te spelen op ontwikkelingen en trends in de samenleving. Naast innovatieve en duurzamere zuivelproducten en ingrediënten zijn er inmiddels ook diverse nieuwe plantaardige varianten aan het portfolio toegevoegd.
Beeld: FrieslandCampina
Bron: FrieslandCampina