Stevig zuivelherstel zet door, NZO terughoudend

Vergeleken met enkele jaren geleden is de volatiliteit van de markt nu behoorlijk toegenomen. Dat is te zien aan sterkere prijsstijgingen en –dalingen. Deze week is de prijsbeweging op de vetcomponenten positief. Boter noteert een forse plus en komt uit op 270 euro per 100 kilo. Vol melkpoeder stijgt naar 200 euro per 100 kilo. Dit is volgens Valstar een gevolg op korte termijn.
„Potentiele afnemers hebben een tijd lang gewacht met het kopen van de vette componenten. Omdat de prijs nu aantrekkelijk is en de afnemers in het derde en vierde kwartaal verzekerd willen zijn van voorraad, slaan ze nu in. Nu is de prijs voor hun namelijk nog gunstig. Wellicht dat boter of vol melkpoeder met grote stappen omhoog blijft gaan. Het blijft overigens lastig inschatten wat de prijzen gaan doen.”
Minder grote hoeveelheden
Wat meespeelt in de terughoudendheid van de specialist, is de hoeveelheid van de producten die de afnemers inkopen. Dat is volgens Valstar beperkt. „Aanbieders die over grotere hoeveelheden beschikken hebben op dit moment moeite om dit te verkopen. Het blijft dus afwachten wat vraag en aanbod doet de komende tijd. Daarom is deze prijsstijging ook geen voorbode voor een betere zuivelprijs voor boeren.”
Ook is er nog veel melk in interventie. Wanneer de markt stabiliseert, stromen die producten weer in. Daardoor zal het langer duren voor de markt weer helemaal hersteld is. Er lag al enkele maanden 90.000 ton mager melkpoeder in interventie. EU landbouwcommissaris Phil Hogan gaf daarom akkoord op een extra interventie mogelijkheid tot 90.000 ton mager melkpoeder. Dat plafond is vorige week ook bereikt. Nu ligt in Brussel een derde aanvraag voor interventie, ditmaal gaat het om 132.000 ton mager melkpoeder.
Interventieplafond bereikt
Wanneer er minder mager melkpoeder op de markt is, verlicht dat de hele zuivelmarkt. Een goede motivator om interventie toe te willen passen. Maar Valstar verwacht niet dat de derde aanvraag zo gemakkelijk geaccepteerd gaat worden als de vorige twee interventie maatregelen. „Stel dat alle drie de interventiemogelijkheden vol stromen. Dan zweeft 300.000 tot 400.000 ton mager melkpoeder boven de markt. Dat moet allemaal terugstromen. Het herstel van de markt zal dan nog langer op zich laten wachten. Brussel wil de markt absoluut niet verstoren en zal gedoseerd omgaan met alle maatregelen die ze nemen. Daarbij komt dat mager melkpoeder ondertussen alweer wordt aangeboden op de markt, dus de noodzaak voor interventie neemt af.” Mager melkpoeder noteert tevens een plus in de zuivelnoteringen van deze week en komt uit op 168 euro per 100 kilo.
Mager melkpoeder veevoerkwaliteit en weipoeder blijven deze week ongewijzigd staan op respectievelijk: 155 en 55 euro per 100 kilo.
Valstar en zijn collega’s bij ZuivelNL zijn afwachtend positief over de markt. „We blijven ontwikkelingen op de voet volgen.”
Tekst: Monica van der Hall
Beeld: Agrio archief