Koudmerken: erop of eronder

LTO Nederland wijst op het feit dat koudmerken nagenoeg pijnloos is voor het dier. Dat blijkt volgens de organisatie uit ervaringen van veehouders en ook uit onafhankelijk onderzoek. „Een verbod zou de bedrijfsvoering van melkveebedrijven nodeloos beknotten", aldus LTO.
Volgens LTO past ongeveer tien procent van de melkveebedrijven in ons land koudmerken toe, waarbij een nummer op de achterhand of zijkant van de koe wordt gezet. Dit gebeurt met behulp van ijs. Met dat nummer is de koe een leven lang herkenbaar.
‘Koeherkenning goed voor dierwelzijn’
Vooral bedrijven met grote koppels koeien en verschillende werknemers passen het toe. Dankzij deze methode zijn dieren gemakkelijk met het oog herkenbaar, vaak beter dan aan halsbanden of oormerken. Een goede koeherkenning is uit oogpunt van diergezondheid en dierenwelzijn belangrijk. Critici zien koudmerken als een onnodige ingreep en het zou de integriteit van het dier aantasten.