Onderaan de streep geen verschil tussen weiders en niet-weiders

Van ruim 1000 melkveebedrijven zijn de financiële gegevens vergeleken over de jaren 2012 en 2013. Hoewel de verschillen onderling groot zijn, blijkt het verschil over de gemiddelde resultaten tussen bedrijven met of zonder weidegang nihil. De onderlinge grote verschillen laten volgens onderzoekers zien dat er nog veel slagen zijn te maken op efficiëntie.
Voerkosten gelijk
De vergelijking laat zien dat krachtvoerkosten op bedrijven met weidegang lager uitvallen, daarentegen moeten die bedrijven relatief meer ruwvoer aankopen waardoor die kostenpost hoger uitkomt dan bij niet-weidende bedrijven. Op de som krachtvoerkosten en ruwvoeraankop is dus geen verschil genoteerd tussen weiders en niet-weiders.
Of koeien nu 3, 8 of 24 uur per dag op stal staan, verschil in strooiselverbruik is er niet. De veronderstelling dat koeien minder strooisel verbruiken wanneer ze minder uren in de stal doorbrengen gaat dus niet op. Verschil in kosten op deze kostenpost is er dus ook niet.
Ook blijkt dat boeren die hun koeien later grazen evenveel kosten kwijt te zijn aan loonwerk, als hun collega’s die de koeien op stal houden.
Minimaal verschil in machinekosten
Het enige verschil dat werd geconstateerd zat in de kosten van machines. Hoe meer weidegang, hoe lager de machinekosten. Machinekosten zijn 0,46 euro per 100 kilo melk minder op bedrijven die meer dan 2000 uren per jaar beweiden in vergelijking tot niet-beweiders. Onderzoeksconclusie: ‘Een boer die weidegang toepast volstaat met een kleiner machinepark en minder draaiuren’.
Motivatie opvallend
De motivatie van boeren om wel of niet te weiden is bijzonder. Beide groepen veehouders zeggen te kiezen voor een beter economisch resultaat, minder arbeid en een betere diergezondheid. Weiders zeggen dat weidegang positief uitpakt op alle drie de onderdelen. Terwijl niet-weiders juist zeggen dat weidegang negatief uitpakt op dezelfde drie onderdelen.
Uit het onderzoek kwam tevens naar voren dat relatief evenveel robotboeren weiden als niet-weiden. Volgens de uitkomsten van dit rapport is het dan ook op nagenoeg alle bedrijfstypen mogelijk om weidegang toe te passen.
Tekst: Monica van der Hall
Beeld: Agrio archief