Alfa: Grondgebondenheidseis drukt melkaanvoer

Nu de gecombineerde opgave is ingevuld, zijn veel veehouders zich meer bewust dat er wat moet gebeuren om voldoende grond onder het bedrijf te hebben, stelt Alfa. Een heel aantal ondernemers die afgelopen tijd zijn gegroeid, staan daardoor voor de keuze, of grond aankopen, of minder koeien melken. Dat laatste zal voor heel aantal veehouders aan de orde zijn.
Ook de lage melkprijs zal melkveehouders volgens Alfa doen besluiten om wat rustiger aan te doen. Ondernemers zullen wat minderen in het krachtvoerverbruik om de kostprijs te drukken.
Kostprijs vier cent lager
Over april komt de marge uit op -1,69 euro per 100 kilo meetmelk. De kritieke melkopbrengst ligt rond de 32,52 euro per 100 kilo. Dat blijkt uit de Marge-Monitor Melkveehouderij, die Alfa samen met Melkvee.nl heeft ontwikkeld.
Volgens Alfa weten melkveehouders door de lage melkprijs de kostprijs aardig te drukken. Zo lag de kritieke melkopbrengst in 2015 nog ruim boven de 36 cent. Toch verwacht hij dat een kritieke melkopbrengst van 32,50 euro niet duurzaam is. „Veel melkveehouders stellen investeringen uit. Dit kan wel een tijdje maar op lange termijn zullen deze investeringen toch een keer komen.”
Meer klappen dan in 2009
Alfa geeft aan dat als de melkprijs 25 cent blijft, een heel aantal ondernemers in de problemen komen, al kan en willen ze geen concrete getallen noemen. De organisatie verwacht dat deze dip meer klappen op gaat leveren dan in 2009, toen de melkprijs nog lager was. Een aantal bedrijven zit financieel al langer in de problemen en banken zijn door de financiële crisis veel risico-mijdender geworden.
Zuivelmarkt positiever
Over de zuivelmarkt is Alfa overigens weer wat positiever. Ook de melkaanvoer in andere landen stagneert. Gezien de laatste zuivelnoteringen lijkt de bodem bereikt en dit zal volgens de accountantsorganisatie aanleiding geven voor nieuwe kopers op de markt, die op dit moment gewacht hebben.