‘Kwaliteit grasbrok wordt onderschat’

Volgens Smale merken melkveehouders op dat grasbrok positievere effecten geeft op de productie, dan dat ze op basis van de analyse verwachten. De adviseur van Boerenverstand denkt dat dit met name te maken heeft met de betere verteerbaarheid van het eiwit en dat grasbrak waarschijnlijk een hoger eiwitgehalte heeft dan op de analyse staat.
De betere benutting van het eiwit uit grasbrok, heeft volgens Smale te maken met de verhouding darmverteerbaar eiwit en onbestendig eiwit (DVE/OEB) . Grasbrok heeft verhoudingsgewijs een hoog DVE en laag OEB. Door verhitting (drogen) wordt eiwit trager verteerbaar (bestendiger) waardoor de OEB daalt. Bij een rantsoen met te weinig energie op pensniveau wordt het onbestendige eiwit onvoldoende benut, waardoor het als ureum de koe verlaat.
Ijklijnen op basis van krachtvoer
Een vreemd fenomeen noemt Smale het aandeel DVE/OEB ten opzichte van het ruw eiwit. Bij gras(kuil) ligt het DVE en OEB bij elkaar opgeteld rond de 70 procent van het ruw eiwit. Uit analyses van grasbrokken van Coöperatieve grasdrogerij Ruinerwold blijkt dat deze verhouding op 65 procent ligt. „Je zou kunnen denken dat dit verschil komt door conserveringsverliezen. Dit is vrij onwaarschijnlijk”, stelt hij. Smale legde de vraag voor bij Eurofins, die hem vertelde dat door de verhitting en het persen van het gras in de brok, de analysemethode NIR een andere interpretatie geeft van de werkelijke hoeveelheid eiwit.
Verder worden voor grasbrokken de regressielijnen (vergelijkingslijnen die gebruikt worden om NIR af te lezen) van krachtvoer gebruikt en niet die van kuilgras of vers gras. Mogelijk zit hier een verschil. Op basis van de praktijk is Smale dus van mening dat er meer verteerbaar ruw eiwit in grasbrok zit dan de analyse aangeeft.
Beste eiwitsamenstelling
Smale roemt de kwaliteit van de aminozuren (bouwstenen van eiwitten) van gras en daarmee grasbrok. „Die zit het dichtst bij melkeiwit dan elk andere voedermiddel. Van soja wordt ook gezegd dat die een goede eiwitsamenstelling heeft, maar dat is veel minder vergeleken met gras.”
1 kilo grasbrok vervangt volgens de adviseur 0,65 kilo soja, waar dit rekenkundig veel minder zou zijn. Daarnaast past grasbrok volgens hem ook goed in de BEX. Het product heeft namelijk een hoog aandeel KVEM en de BEX rekent de voerbehoefte van de koeien ‘dicht’ op basis van VEM.

Tekst: Sjouke Jacobsen
Begon na de HAS zijn loopbaan in de fokkerij en veevoedingsbranche. Sinds 2014 werkzaam voor Agrio, vanaf 2022 als freelance vakredacteur. Benut zijn praktijkervaring in de melkveehouderij voor Melkvee.nl en Vakblad Melkvee.
Beeld: Coöperatieve Grasdrogerij Ruinerwold