'Bespuiten voor opkomst steeds belangrijker in maïs’

Een bespuiting met een bodemherbicide voor opkomst van de maïs gaat kiemende onkruiden tegen. Dit voorkomt volgens Michiel Bosdijk, productadviseur bij BASF, dat onkruiden al vroeg met de jonge maïsplanten gaan concurreren om water, voeding en licht en maïs is juist bij de begin ontwikkeling gevoelig voor deze concurrentie. Ook wordt de na-opkomst bestrijding van grassen zoals vinger- en gierstgrassen en breedbladige onkruiden vergemakkelijkt. Dit komt omdat deze onkruiden flink geremd zijn in hun groei door de reeds toegepaste bespuiting met het bodemherbicide.
Minder groeiremming
Volgens Bosdijk geeft de toepassing van een bodemherbicide voor de maisteler een hogere oogstzekerheid van een schoon perceel. Wel is een tweede bespuiting met contactherbicide nodig. „Het voordeel is dan wel dat de tweede bespuiting doorgaans met een lagere dosering contactherbiciden kan. Hierdoor ondervindt de maïs de minste hinder van groeiremming en is de kans op een hogere opbrengst groter.”
Het tweede voordeel wat Bosdijk noemt is dat loonwerkers de onkruidbestrijding beter kunnen plannen. Eventueel kunnen ze de tweede onkruidbestrijding combineren met een haagwindebestrijding.
Bosdijk voorziet dat het gebruik van een bodemherbicide steeds belangrijker wordt. Dit komt omdat een middel tegen onder andere vingergras, vanaf 2017 niet meer gebruikt mag worden. „Een sterke vervanger is er niet. Je ontkomt er dan bijna niet aan om op percelen waar vingergras staat een bodemherbicide te gebruiken. De bespuiting na opkomst kan daardoor beter gepland worden, waardoor vingergrassen die pas later kiemen dan veel overige onkruiden, beter bestreden kunnen worden.
Vochtige grond
Volgens de productadviseur geeft een bodemherbicide de beste werking op een vochtige grond. „Het voordeel van een vooropkomst bespuiting direct na zaai, is dat er dan een ‘zaaivochtige’ grond ligt. Hierdoor worden bodemherbiciden goed vastgelegd in de bovenste laag.” Hij geeft aan dat er ook gekozen kan worden om deze bespuiting kort na de regen uit te voeren, omdat de grond dan ook vochtig is.
Wel merkt Bosdijk op dat een bodemherbiciden ook tijdens droge omstandigheden toegevoegde waarde kan bieden. Zij ondersteunen dan de contactmiddelen die toegepast worden na opkomst van de maïsplant.