‘Te kort maaien kan 10 dagen voerproductie kosten’

Volgens Limagrain is de maaihoogte belangrijk voor de hergroei en kwaliteit van het te oogsten gewas. Engels raaigras, in het bijzonder tetraploïd raaigras, moet daarom volgens de zaadveredelaar op 7 centimeter stoppel worden gemaaid. Na de oogst schiet het gras na 2 tot 3 dagen weer in de groei.
Volgens Limagrain melkt gras dat vlot gegroeid is, altijd lekker. „Dat komt door de smakelijkheid van jong gras, maar ook zeker door een hogere voederwaarde.”
Lichte maaisnede, minder bemesten
Naast de maaihoogte, adviseert Limagrain om de bemesting voor de tweede snede gras af te stemmen op de opbrengst van de eerste. „Bij een zware maaisnede van meer dan 4.000 kilo drogestof per hectare, doen veehouders er verstandig aan om 10 tot 15 kilo stikstof extra te bemesten. Na een lichte maaisnede tot 2.500 kilo drogestof per hectare, kan er juist 10 tot 15 kilo stikstof bespaart worden voor de tweede snede. De bodem bevat dan doorgaans voldoende nutriënten om nog te kunnen naleveren”, aldus Limagrain.
Een passende bemesting is volgens het zaaizaadbedrijf essentieel voor een goede voederwaarde van de tweede snede, en voorkomt het vroegtijdig doorschieten van gras als gevolg van stress.
Rekening houden met kali-voorziening
Vaak is op het melkveebedrijf geen drijfmest beschikbaar voor de tweede snede gras. Daarom waarschuwt Limagrain om bij een volledige kunstmestgift ook rekening te houden met de kali-voorziening van het gras.