Nieuwe kengetallen op graskuilanalyses Eurofins

Het bedrijf speelt hiermee in op de komst van fosfaatrechten. Met dat oogpunt heeft Eurofins onderzoek uitgevoerd in samenwerking met Schothorst Feed Research. Dit onderzoek toont aan hoeveel fosfor daadwerkelijk door de koe kan worden opgenomen. Tot op heden stond alleen het totale (‘bruto’) fosforgehalte op de verslagen. Beschikbaar fosfor is het aandeel dat opneembaar is. Op de analyseverslagen van Eurofins Agro zal het onderscheid te vinden zijn onder ‘Fosfor’ en ‘Fosfor beschikbaar’.
De fosfor-index laat zien hoeveel procent de fosfor beter beschikbaar is dan de standaardwaarde waar het Centraal VeevoederBureau (CVB) mee rekent. Het CVB rekent standaard met 75 procent beschikbaarheid (fosfor-index = 100). Blijkt er in werkelijkheid 85 procent beschikbaar, dan is deze 10 procent betere beschikbaarheid terug te zien in een fosfor-index van 110.
Veel verschil tussen kuilen
Volgens productmanager veehouderij Robin Wolf van Eurofins Agro, bieden de nieuwe tools op het verslag diverse mogelijkheden aan de veehouder om meer op fosfaat te kunnen sturen. „De spreiding in fosforbeschikbaarheid voor graskuil ligt tussen de 75 en 95 procent. Dat geeft aan dat er nogal wat verschil zit tussen de ene kuil en de andere. Bij een hoge beschikbaarheid, is het mogelijk om al snel 12 procent fosfor per kg droge stof te besparen in het rantsoen.”
Volgens Eurofins is fosfor over het algemeen beter beschikbaar bij een hoger totaal (bruto) fosforgehalte, een lager NDF-gehalte (celwanden), en een hogere verteerbaarheid van de organische stof (VCOS).
„Melkveehouders kunnen hiermee rekening houden bij het graslandmanagement door in te zetten op een hoger P-PAE/P-AL-gehalte in de grond via fosfaatbemesting, of in te zetten op hogere nutriëntenbeschikbaarheid in de bodem door goed graslandmanagement”, stelt Wolff.
Jong gras en grassen met hogere verteerbaarheid
Ook geeft Wolff aan dat jong gras en gras van percelen met nieuwe rassen met een hogere verteerbaarheid (VCOS), de verteerbaarheid van de graskuil verhogen, waardoor ook het fosfor beter beschikbaar komt.